Директорът на "Граничната полиция" в Бургас комисар Антон Мирков е подал оставка, предаде БНР. Той е открекъл да носи отговорност за случая, при който автобус с нелегални мигранти блъсна полицейска кола в Бургас и загинаха двама полицаи.

Комисар Мирков посочи, че в правомощията му влиза контрол на морската граница, което не отговаря на истината.

Очаква се МВР да оповести данни за вътрешната проверка, която се извършва по случая със смъртта на двамата полицаи Йордан Илиев (31 години) и Атанас Градев (43 години).

На 25 август автобус с нелегални мигранти блъсна патрулка на кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас. Малко преди 5 часа сутринта той не спрял последователно на два контролно-пропускателни пункта на "Гранична полиция". "Има две неподчинения преди тежкия инцидент", каза Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР. 

В опит да спрат превозното средство, загинаха двамата полицаи. 

Йордан Илиев е бил старши полицай в сектор "Охранителна полиция" в Първо РУ. 31-годишният полицай е поел извънредно дежурство на свой колега, тъй като в друго отделение в Първо РПУ не е достигал персонал.

43-годишеният Атанас Градев е бил командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" към Първо РУ. Той е с 18 години стаж в МВР.

Автобусът е бил с турска регистрация и возел 48 мигранти - мъже, жени, деца и дори бременни жени. В района на кръговото кръстовище на "Трапезица" той навлязъл в лентата за велосипедисти, премазал полицейския автомобил, автобусната спирка, химическа тоалетна.

Очевидци посочват, че са чули изстрели преди автобусът да се вреже в полицейската кола, допълни националното радио.

Шофьорът на автобуса с мигранти е задържан - Омар на 15 години. Роден е на 21 март 2007 г. Младежът е неграмотен, не може да чете и пише. Семейството му е в Турция, докато той е пребивавал в бежански център в Харманли.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви следващия ден - 29 август, за Ден на траур в памет на загиналите двама полицейски служители: "Изказвам своите дълбоки съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които изгубиха живота си при изпълнение на служебния си дълг. Трудно се намират думи при такава трагедия и тежка загуба. В нашата памет те ще останат като доблестни мъже, ненавреме отишли си от този свят. Поклон пред паметта им. В Бургас петък ще бъде обявен за ден за траур. Кураж на близките".

На мястото на инцидента служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се закани държавата да предприеме особено сериозни мерки срещу каналджиите и нелегалните мигранти. "Всички възможности ще използваме в следващите дни да решим този проблем. Работим по съмнения и информация, че има вътрешни хора, принципно замесени в тези пропускания на хора през границата - от системата на МВР", заяви той.

Няма пострадали мигранти при инцидента, няма настанени в болница, съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

Има доказателства, че Омар и другите двама обвиняеми са подпомагали мигрантите от автобуса да пребивават у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Отделени са материали и случаят се разследва по трето дело. Първото е срещу Омар за смърта на полицаите. Второто е срещу него и другите двама сирийци за трафик на мигранти. По делото са разпитани 50 свидетели, назначени са експертизи, сред които видеотехнически, технически, информация от мобилните оператори, преводи на документи.