Всички пациенти потвърдиха, че са били лекувани при нас, заяви директорът на болница "Лозенец" д-р Христо Стоянов по БНТ по повод сигнала на началника на Клиниката по кардиология доц. Добри Хазърбасанов за фиктивни лечения там.

"Такива проверки на Здравната каса се извършват регулярно във всички болници. След проверката при нас становището на НЗОК е, че всички пациенти са били на лечение в болницата, извършени са процедури и при изписването няма убедителни данни какъв е ефектът от процедурата. Тук е и спорът - ние твърдим, че има убедителни данни и доказателствен материал, всички 58 пациенти са потвърдили, че са били лекувани при нас", добави д-р Стоянов.

Преди дни доц. Хазърбасанов обяви в открито писмо, че в лечебното заведение през лятото на миналата година е работила корупционна схема, по която са получени без основание над 300 хил. лв. от здравната каса. Това е извършвано по една и съща клинична пътека, за която здравният фонд плаща около 4500 лв. Проверка на здравната каса е установила, че предоставените им видеозаписи от процедурите са непълни и е поискала от лечебното заведение да възстанови над 349 хил. лв. Резултатите са изпратени до Министерството на здравеопазването. От болница "Лозенец" обаче твърдят, че единствените нарушения са административни грешки и това ще се установи от проверката на здравното министерство.

Директорът на болница "Лозенец" е категоричен, че в лечебното заведение работят професионалисти и тези писма, обосновани на предположения, нанасят тежки морални вреди върху персонала.

"Тези действия са изключително неуважителен акт. Ръководството на болницата се съмнява в злонамерени въздействия върху системите, които осигуряват образни записи, сезирали сме ДАНС и Главна дирекция "Национална полиция". Достъп до тези системи имат тези, които работят с тях, извършва се проверка. Още миналата година се установи, че не се качват изследвания в системата", допълни д-р Стоянов.

Според директора административният контрол в болницата е упражнен своевременно.

"В момента болницата има около 4 милиона просрочени задължения", каза още д-р Христо Стоянов.