Проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) установява неправомерно получени от болница "Лозенец" над 300 хиляди лева. Това се посочва в съобщение на сайта на НЗОК.

Управителят на НЗОК е издал Писмена покана за възстановяване на суми, получени без правно основание в размер на 349 272.00 лв., срещу която лечебното заведение е възразило в законоустановения срок, като преписката е изпратена в цялост по компетентност на Административен съд -София град.

От НЗОК е изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, с което е уведомено за резултата от проверката, извършена в периода 11-27 октомври 2023 г.

В НЗОК постъпва сигнал от доц. д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология в болница "Лозенец", в който са изказани твърдения за отчетена, но неосъществена дейност по определена клинична пътека, като са посочени конкретни здравноосигурени лица, при които тя е отчетена, допълват от НЗОК.

При последвалата проверка проверяващият екип е изискал видеозаписи на интервенционалната процедура, с която лечебното заведение отчита за заплащане клиничната пътека.

За описаните случаи по истории на заболяването в Протокол за неоснователно получени суми, са предоставени рентгенови изображения и/или частични записи от няколко секунди на електронен носител, които не могат да се определят като пълен видеозапис на отчетената съдова инвазивна и/или интервенционална процедура, се казва още в съобщението на НЗОК и припомнят, че според Националния рамков договор извършените ангиографски, инвазивни и/или интервенционални процедури се записват на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол.

От НЗОК е изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, с което уведомяват за резултата от извършената проверка, добавя БТА.

Предвид изнесените твърдения в сигнала и установената липса на пълен видеозапис или частични записи на инвазивни и/или интервенционални процедури, с които е отчетена клиничната пътека, от НЗОК е изпратено писмо до директора на Главна дирекция "Национална полиция" - МВР, с приложени материали от извършената проверка.

По-рано в телевизионно интервю бившият директор на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов и настоящ декан на Медицинския факултет заяви, че "има неоспорими факти за злоупотребите в болница "Лозенец".

"В момента има доказано и свидетелство от колега, който е вътре в инвазивната кардиология, в самото отделение", коментира Спасов.

Ден по-рано доц. Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, обяви, че той и лекари от отделението му са изпратили сигнал до министъра на здравеопазването и ресорната парламентарна комисия за отчитане на клинична пътека №20, без в действителност да е извършена интервенция на 58 пациенти. Така лечебното заведение е получило над 300 000 лева.

Сигналът е подаден през октомври 2023 г. и последвалата проверка е установила, че изнесените данни отговарят на истината.

От болница "Лозенец" пък твърдят, че единствените нарушения са административни грешки и това ще стане ясно от проверката на Министерството на здравеопазването, която трябва да приключи на 26 февруари.