Има неоспорими факти за злоупотребите в болница "Лозенец". В момента има доказано и свидетелство от колега, който е вътре в инвазивната кардиология, в самото отделение. Това заяви пред БНТ бившият директор на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов и настоящ декан на Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" по отношение на избухналия скандал с фиктивни интервенции в лечебното заведение.

Вчера доц. Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, обяви, че той и лекари от отделението му са изпратили сигнал до министъра на здравеопазването и ресорната парламентарна комисия за отчитане на клинична пътека №20, без в действителност да е извършена интервенция на 58 пациенти. Така лечебното заведение е получило над 300 000 лева. Сигналът е подаден през октомври 2023 г. и последвалата проверка е установила, че изнесените данни отговарят на истината.

От болница "Лозенец" пък твърдят, че единствените нарушения са административни грешки и това ще стане ясно от проверката на Министерството на здравеопазването, която трябва да приключи на 26 февруари.

По думите на проф. Спасов не може да се прави паралел между случващото се в момента и по времето, когато той е управлявал лечебното заведение. "Затова съм донесъл едни документи, за да покажа, че паралел няма абсолютно никакъв", добави той.

Бившият директор на болница "Лозенец" бе категоричен, че след като е бил освободен от поста от лечебното заведение са изгонени почти всички квалитетни специалисти.

"В момента болницата не разполага с много голяма част от имената. Доц. Хазърбасанов е част от моя екип и това е последното "островче", което остана в болницата, което просто не е разбито и не е разорано", коментира проф. Любомир Спасов.