В рамките на конкурса за чиста журналистика Web Report, организиран от Dir.bg, ще бъде учредена почетна награда на името на Нери Терзиева - легендарната българска журналистка, която почина вчера.

Нери Терзиева е знакова фигура за свободната българска журналистика и един от нейните основоположници след прехода. Човекът, който имаше основна роля за промяната на редакторската и пропагандна журналистика в такава, която информира и дава на зрителя всички гледни точки към едно събитие. Нери преобърна представата ни за новините, зададе етичен стандарт за професията, обучи и отгледа цяло поколение репортери.

В началото на 90-те години тя върна свободната журналистика на екрана на БНТ и направи истинска революция в телевизионното новинарство със създаването на Екип 2 и с концепцията, че новинарските рубрики се подготвят не от редактори и говорители, а от журналисти. Завърна към истинската "глаголна" журналистика, която съобщава фактите, вместо да ги интерпретира. В нейна памет Web Report учредява награда, която ще се дава за журналистически професионализъм през годината.

Web Report е конкурс, който насърчава конкуренцията между авторите от различни медии в българското онлайн пространство. В него участват журналисти, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси. Правят разлика между новината и коментара. Търсят всички факти и гледни точки. Онези, които доставят истината. Именно тези условия на конкурса ни дават основания да сметнем, че името на Нери Терзиева е символ на чистата журналистика у нас и е повече от подходящо за почетна награда в рамките на конкурса.

Наградата ще насърчава работата на автори, за които стилът, вниманието към детайла (както езиков, така и фактологичен), честността и отдадеността на истината не са празни думи.

Тазгодишното пето издание на конкурса за чиста журналистика Web Report на най-големия български интернет портал Dir.bg отличи 12 журналисти, които развълнуваха обществото със забележителните си репортажи през последната година. Те бяха номинирани и избрани сред 130 участници, кандидатствали с 367 материала.

Победителите в Web Report 2022:

Общество

Виктория Бояджиева, NOVA: Как работи схемата за фалшиви сертификати?

Икономика

Георги Ангелов, OFFNews: Санкции ли? Близки на Путин под санкции купуват и продават къщи в Созопол

Технологии и иновации

Георги Караманев, Karamanev.me: Какво знаят за теб "Гугъл" и "Фейсбук"? И защо това има значение?

Култура и изкуство

Райко Байчев, Actualno.com: Смъртта и виолончелото

Спорт

Димитър Тасев, bTV: bTV Репортерите: Допинг в дълбоките води

Истински истории

Стоян Нешев, NOVA: Дядо Боже - затворникът с най-дълъг престой в Софийския затвор

Фоторепортаж

Румен Сарандев, БНР: Сагата "Вера СУ" или един месец от живота на фоторепортера Румен Сарандев

Видеорепортаж

Радиана Божикова, bTV: bTV Репортерите: Последните клетвени девици на Албания

Подкаст

Елена Пъневска, БНР: Канабис и какво трябва да знаем

Млад автор

Мария Христова, Scoolmedia.com: Войната в Украйна и новата реалност - за всички нас

Награда на журито за журналистическо майсторство

Мария Цънцарова, bTV: За кои депутати ваксините са "експериментална течност", а всъщност за имунизирани

Награда на журито "Гореща точка Украйна"

Александър Марков, БНТ

Снимка: БТА

Още за конкурса:

Журито: За поредна година конкурсът получи подкрепата на водещи медии в България. Web Report 2022 запази традицията си да обединява добре познати професионалисти от конкурентни медии в журито си, осигурявайки по този начи компетентна и прозрачна оценка на материалите.

Членове на журито бяха: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Тази година към тях се присъедини и генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на "Мениджър Нюз" Ирина Велева.

Снимка: БТА

Партньорите:

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg