Още през април 2015 г. Димитровград поиска да придобие Паметника на Съветската армия при евентуалното му демонтиране, припомни във Facebook общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. 

"За по-малко разходи на столицата и за решаване на проблема със съхраняване на частите на ПСА" той цитира решение от 2015-а на Общинския съвет в Димитровград, с което "дава съгласие да придобие от Столична община Паметник на съветската армия при евентуалното му демонтиране, като го превърне в част от създадената през 2008 г. в Димитровград Алея на монументалното изкуство".

Със същото решение се възлага на кмета на Община Димитровград извършването на всички процедури, свързани с правилното и законосъобразно изпълнение на взетото решение.

В гласуването са участвали 29 общински съветници, от които "за" са били 21, нито един - "против", а осем са се въздържали. 

"Във връзка с това решение има изпратени писма от председателя на общинския съвет на Димитровград до Столична община, до министъра на културата, до председателя на Народно събрание и до министър-председателя. Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма", пише Вили Лилков.

Преди ден директорът на музея на изкуството от периода на социализма Николай Ущавалийски коментира пред радио "Фокус", че "трудно музеят ще намери място за съхранение на Паметника на Съветската армия, ако той бъде демонтиран".