Аз съм Митко от записа, гласът на втория мъж е категорично на президента. Това обяви главният секретар на държавния глава - Димитър Стоянов, пред bTV.

"Разговорът не е иницииран от Румен Радев, а от ген. Стойков", посочи той по повод разпространените записи от телефонен разговор между президента и началника на Военновъздушните сили за документацията по назначаването на Десислава Радева, тогава Ганчева, за пиар на ВВС.

Димитър Стоянов предположи, че подслушван е бил ген.-майор Цанко Стойков, а не държавният глава.

"Нямам идея каква е причината ген. Стойков да се обади на президента, както виждате от разговора, президентът Радев също не знае и той пита: "За какво става въпрос?". Отговорът на ген. Стойков е, че е поискана такава информация от Славчев - най-вероятно това е зам.-председателят на КПКОНПИ", обясни Димитър Стоянов.

Той посочи, че през 2014 г. офицерът по връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране. През ноември ген. Радев, тогава командир на ВВС, назначава госпожа Генчева за временно изпълняващ длъжността "Връзки с обществеността". Основание за това нещо е Кодекса на труда, както и правила за дейността на Връзки с обществеността в Министерство на отбраната.

"Това място два пъти е обявено в регистър и не се явява кандидат", уточни Димитър Стоянов.

"Госпожа Генчева (б.р.- впоследствие Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна", отбеляза главният секретар на президента.

По думите му през 2015 г. е извършена проверка от инспектората на МО и не са открити нарушения.

"Втората тема, която се обсъжда в записа, е за финансовите средства, които е получавала госпожа Генчева като компенсация за това, че живее на квартира и няма собствено жилище. Такива суми се се изплащат на всички военнослужещи и цивилни служители, които не разполагат със собствено жилище. Сумата е фиксирана и тя е между 100 лв. и 120 лв. за София", обясни още Димитър Стоянов.

Според него КПКОНПИ също излиза със заключение, че няма нарушения.