Действията на главния прокурор ще амбицират президента и се надявам да има силата и куража да предложи значителни промени на политическата ни система". Това заяви в предаването "Преди всички" на БНР политологът Слави Василев, работил за кампанията на държавния глава Румен Радев.

Журналистът и анализатор Михаил Кръстев прогнозира на свой ред по националното радио, че държавният глава ще заеме по-скоро "обрана позиция, така че да си остави поле за действие при евентуални следващи действия от страна на прокуратурата".

Вчера стана ясно, че Конституционният съд (КС) е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава.

"Изглежда ми много съмнително как съвсем в началото на мандата си главният прокурор решава да се възползва от конституционните си правомощия - той има право да пита Конституционния съд, за имунитета на Румен Радев, при положение, че нищо в обществото не буди подозрения, че държавният глава иска да осъществи или е осъществил някаква държавна измяна", отбеляза Слави Василев.

Президентската институция е една от най-защитените нормативно и като такава е много трудно уязвима на каквато и да е атака, било то от главния прокурор, смята Михаил Кръстев.

Конституционно президентът наистина е сред най-защитените фигури, но трябва да разгледаме въпроса от политическа гледна точка, подчерта Слави Василев. Нямам съмнения, че действията на Гешев са политически, допълни той. Според Василев случващото се има връзка със започнатите от президента консултации за промяна в конституцията. 

"Консултациите, които президентът прави за промяна на Конституцията, биха могли да родят предложение, което да не се хареса на статуквото. Това предложение би могло да бъде някаква по-коренна промяна на политическата система", изтъкна Слави Василев. "Действията на Иван Гешев с Конституционния съд са размахване на пръст към президента: "Недей да предлагаш по-сериозни промени".

По bTV адвокат Михаил Екимджиев заяви, че инициативата на Гешев е едно профилактиране на президента, държавният глава да бъде държан за каишка, с проверки, разследвания, за да забрави за идеите си за промени в конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор.