Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов след консултации по тази идея, съобщи БТА.

Това стана, след като по-рано днес депутатите направиха гаф и гласуваха забрана за деца до 18 години да влизат в кафенетата, в които се пуши, както и в обособените зони за пушачите в по-големите заведения, но не взеха под внимание факта, че това ограничение не важи за нощните заведения. Така се оказа, че младежите ще могат да влизат с придружител в дискотеки, в които се пуши.
Заради недомислието се наложи гласуването на окончателните промени в Закона за здравето относно забраната за пушене да бъде спряно.

В момента по Закона за закрила на детето родителите или настойниците са длъжни да придружават на обществени места след 20,00 часа дете, което не е навършило 14-годишна възраст, а ако е навършило 14 години, но още не е на 18 - съответно и след 22,00 часа. Ако не могат да го придружат, са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е на възраст между 14 и 18 г.

Така, след 20 часа, деца над 14 години могат да влязат навсякъде, дори и в заведения, в които се пуши, обясни Иванов. Той уточни, че например 19-годишен младеж може да каже, че придружава 15-годишната си приятелка. С обмисляната поправка, дори и с придружител, деца под 18 години няма да могат да влизат в дискотеки, барове и игрални зали, където се пуши.

Парламентът може да продължи още утре с гласуването на второ четене на промените в Закона за здравето, след като парламентарните групи са постигнали консенсус лица под 18 години да не могат да влизат и в нощни заведения, в които се пуши, съобщи по-късно съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова от парламентарната трибуна.