Специалистите потвърдиха, че ако децата не пият достатъчно вода, това може да повлияе освен на зравославното им състояние, но и на умствените им способности и ефективността на учебния процес.

Днес стартира програмата на Националния воден съвет - "Вода в голямото междучасие", насочена към българските училища, съобщи БНТ. Децата трябва да пият дори повече вода от възрастните, казаха експертите, защото за процеса на делене на клетката се използва много вода.
Например дете, което е 20 кг трябва да изпива 1,4 литра вода. Според изследване за консумацията на минерална вода обаче, стойностите са много по-ниски, каза проф. Донка Байкова от Националния воден съвет (НВС). Децата приемат около 570-580 милилитра и то при по-големите.

Трябва да се пият по поне 6-8 чаши вода и течности на ден. Водата да е със стайна температура и да се пие на малки глътки. Най-добри за децата са чешмяната и трапезната вода с ниска минерализация.

Над 25% от учениците са с наднормено тегло, твърдят от НВС. На всеки 1000 деца 93 са с отклонения в здравословното състояние, а водещо място заема проблемът със затлъстяването, от което страдат над 12 хил. ученици. Като основна причина за проблема се посочват две неща - ниска двигателна активност и неправилно хранене, като част от това е недостатъчният прием на вода.

Децата са особено чувствителни към липсата на вода, казаха още специалистите, при тях обезводняването настъпва много бързо, а с това и умората, главоболието, намалената памет. Учениците трябва да знаят също, че жаждата се появява едва след като вече е настъпило обезводняването.