Пробите на двете деца, приети в Клиниката по инфекциозни заболявания в Университетската болница в Стара Загора, са отрицателни за коронавирус, информира д-р Златина Нанева, директор на РЗИ-Стара Загора, цитирана от БТА.

Пробите са изследвани днес в Референтната лаборатория в София.

Общо21 души са под домашна карантина, като само двама от тях са били в Китай, а останалите в Италия. Двете деца, на 1 и 3 години, са от Нова Загора и са в Клиниката по инфекциозни заболявания при УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора.

Родителите им са били в Южна Италия. 

Лаборатория за диагностика на коронавирус ще бъде разкрита в Университетската болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора. Там ще се извършват изследвания на пациенти от четири области - Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол, за които има съмнения, че са носители на заразата. Това съобщи проф. Йовчо Йовчев - изпълнителен директор на лечебното заведение.

Ще бъдат изследвани само пациенти с грипоподобна симптоматика и по преценка на лекар, работещ със специализирана техника на Медицинския факултет на Тракийския университет. Ако бъде доказан случай на коронавирус, пациентът подлежи на незабавно транспортиране със специално оборудвана линейка към София.