България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, да наблюдават на място дейностите и да подсилят охраната на външната граница на Европейския съюз с Турция. Поканата отправи премиерът акад. Николай Денков в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. 

За намерението му да покани специалисти от нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават операциите на турската граница, в опит да се разсеят опасенията, възпрепятстващи кандидатурата ни за Шенген, стана ясно вчера от интервю на Денков пред "Политико". 

Разговори за включване на германски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предишното редовно правителство на Кирил Петков. Тогава идеята не е била реализирана поради предсрочното прекратяване на мандата на кабинета, а след това не е била възприета от служебното правителство. Сега поканата за съвместна охрана на границата се разширява, като се включват и други експерти от общо три държави, посочи Денков.

"Имаме нужда и от експертиза, и от директна помощ при обработването на огромния обем от товари, който минава през България особено след началото на войната в Украйна", обясни акад. Денков. 

"По отношение на включването на митничари от други европейски страни, сега предстои министерствата на финансите да уточнят подробностите и да придвижат процеса", уточни българският министър на финансите Асен Василев, който също участва в разговора с федералния канцлер Шолц. 

Според премиера участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген. Същевременно ще се работи и по сформирането съвместно с Европол на базиран у нас европейски координационен център, който ще се фокусира върху противодействието срещу организирания трафик на хора. 

На двустранните си срещи министър-председателят е разказал също за пилотния проект за засилване на защитата на българо-турската граница, който се реализира съвместно с няколко държави, включително Нидерландия и Австрия. Акад. Денков е разяснил напредъка по приемането на законите, свързани с Шенген.

Пред журналисти в Брюксел премиерът подчерта важната роля на Турция в ограничаването на нелегалната миграция. Той обяви намерението си в най-скоро време да започне разговори по този въпрос със своите турски партньори. 

На срещата с германския федерален канцлер Шолц е обсъдена и темата за преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Българската страна е потвърдила позицията си, че очаква да се реализират договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Приемането на промени в Конституцията на нашата югозападна съседка би било добро начало в тази посока.