Ученици и граждани посетиха Народното събрание по повод днешния Ден на отворените врати за 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

По повод инициативата председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев запозна гостите със събитията, направили възможно спасяването на българските евреи, информира БТА.

"България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която спасява своите евреи", отбеляза доц. Груев. За нас това е повод за гордост, за национално достойнство и едновременно с това повод за разказ и преклонение пред паметта на онези, които загиват в нацистките лагери, добави той.

Доц. Груев посочи, че това е събитие от изключително значение за нашето национално самочувствие и съвременния ни поглед към историята. Възпоменанието е другата дума на спасението, посочи доц. Груев и отбеляза, че именно това е най-дълбокият смисъл на всичко, което правим и днес.

Снимки от Деня на отворените врати в Народното събрание вижте тук >>

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество разказа пред гостите на събитието, че е родена 30 години след драматичните събития от 1943 г.

"Научих страшната дума Холокост едва на 17 години, посочи тя. Никой у дома не говореше за това пред мен", добави Алкалай, след което изтъкна, че е наследник на спасени български евреи. Тя допълни, че целта на Международния литературен ученически конкурс: "Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена" е да провокира младите хора да търсят образите на спасителите.

Снимка: БТА

По думите ѝ младите хора са истински изследователи, които правят собствени изследвания и откриват нови истории за спасители.

"Затова съм изключително благодарна на Народното събрание, което се съгласи да възпроизведем днес имената на народните представители, начело с Димитър Пешев и 43-мата депутати, поставили подписа си за спасяването на българските евреи. Нашият конкурс е един вид нематериален паметник", добави Алкалай.

Снимка: БТА

Тя посочи, че антисемитизмът не е само еврейски проблем, това е проблем на цялото човечество. Наистина вярвам, че 11-та божа заповед е "не бъдете безразлични", каза още председателят на центъра.

"Поклон към достойните българи и нека никога не допускаме повече Холокост, геноцид и смърт", каза още тя.

В рамките на инициативата гостите на Народното събрание могат да разгледат две документални изложби на Държавна агенция "Архиви", свързани със съдбата на българските евреи - "Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи" и "Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година".

Снимка: БТА