През май, съобщавайки, че проверката на МВР не е установила полицейско насилие при задържането на Попов, Цветанов заяви: "Поведението, което имаха и служителите от правоохранителната система на нюйоркската полиция относно задържането на Доминик Строс-Кан, по никакъв начин не се различават от начина, по които се задържат българските престъпници".  

Тогава стана ясно, че четирима от служителите на ГДБОП, участвали в акцията, са предложени за най-лекото наказание - порицание, заради нарушаване на етичните правила. Само един от тях обаче ще бъде санкциониран, тъй като за останалите трима е изтекъл срокът от 1 година след извършване на евентуалното престъпление, а той бил дълго време в отпуск.

Днес Тенчо Попов коментира пред журналисти, че никога не е искал служителите на реда, които са го арестували, да бъдат наказани, а само да си вземат поука.
"Никога не съм искал да съдя и държавата за този арест, до момента нямаше как. Единственото, което исках, е след като е толкова видно какво се случи, някой да каже: „Превишихме си правата, съжаляваме”. Така случаят щеше да приключи. Оттук насетне обаче съм убеден, че ще отида в Страсбург, защото всеки трябва да си получи заслуженото", заяви Попов, цитиран от "Фокус".
Бившият военен министър Николай Цонев, с когото са подсъдими за даване на подкуп, вече заведе дело в Съда по правата на човека.

Според Попов, Инспекторатът на МВР не е направил проверка на записа от задържането му, който има звук.
„От записа не се чува полицаите да казват, че това е акция на МВР, а крещят неистово с команди: „Падни, горе ръцете!”. Аз как да разбера, че това е акция на МВР? Те се оправдаха с това, че не изпълнявам разпореждане на органите, което за мен е достойно за съжаление”, коментира още бившият главен секретар на финансовото министерство.

Наблюдаващият прокурор по делото – Божидар Джамбазов, пък заяви по повод проверката на записите: „По време на миналото съдебно заседание умишлено поисках една част от материалите да бъдат изпратени на главния секретар на МВР, а друга – в прокуратурата. Това, което е изпратено в прокуратурата, е с оглед дали е осъществено престъпление от страна на служители на МВР. От Районната прокуратура са компетентни да отговорят на този въпрос, но  проверка не е приключила.

Междувременно стана ясно, че делото срещу Попов, Цонев и съдията Петър Сантиров ще продължи чак на 7 октомври. На днешното заседание не се яви вещото лице - професор Евгени Николов от БАН, който трябваше да изготви техническа експертиза на използваните по време на разследването Специални разузнавателни средства, предаде “Фокус”. Експертът  обяснил, че са възникнали технически трудности при обработката на материалите, заради което моли да бъде удължен срокът на експертизата.

Председателят на съдебния състав съдията Иван Коев обясни, че ще бъде в отпуск през септември и не може да даде по-ранна дата за продължаване на процеса.
Евентуално на 10 октомври се очаква да има присъда, съобщи БГНЕС.

"Трудно ми е да кажа, че месец октомври е разумен срок за продължаване на делото. Ясно е, че това е прекалено дълъг период, но решенията за насрочването на делата се вземат от съда. Вероятно причината са отпуските", коментира прокурор Джамбазов.