Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще извърши поредна проверка на работата на дирекция "Социално подпомагане" на територията на София, по случай с две деца, въвлечени в тежък и продължителен родителски конфликт. За такива действия от страна на компетентните държавни институции настоява майката на децата в писмо до вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, съобщиха от ДАЗД.

Става въпрос за конкретен случай с разведени родители, които водят битка за попечителските права в съда. Делото приключва в полза на бащата, с което майката не може да се примири, защото смята, че там децата са в опасност и не са предприети необходимите мерки за закрила по отношение на тях.

Случаят е от най-малко три години. Майката, която е учителка, разказа пред "На Кафе" по "Нова телевизия", че с предишния мъж, който има амбиции да й отнеме двете деца, е претърпяла домашно насилие. Многократно тя е била бита, ритана, децата също били малтретирани, стигало се до там, че да ги крие в гардероба. Преди години бившият й съпруг с охота приел решението й за развод. Жената отбеляза, че децата и тя ползват психолози, за да могат да се възстановят след упражненото им насилие. Тя отбеляза още, че след всяко гостуване на децата им при бащата, те са били в стрес стигнало се е до напикаването им или заекване.

Майката се жени повторно и има деца от следващия си съпруг, което взривява, според нея насилника и тормоза продължава върху сегашното й семейство и до ден днешен. Бившият съпруг завежда дела за попечителство над децата и на три инстанции ги печели с мотива, че майката настройва децата срещу баща им. Стига се до там, че онзи ден е трябвало майката да се срещне със социалните, за да се обсъди безболезненото предаване на децата на бащата, което гласи и решението на третата инстанция ВКС. Според майката до тук се е стигнало и защото първият й съпруг е интелигентен, манипулативен, има близки в правосъдната система. Жената отбеляза още, че синът й има постравматично разстройство и отказва да се храни, дори иска да посегне на живота си, което са установили и психолозите.

Жената се оплаква и че институциите не й съдействат и е благодари на премиера Борисов за бързата реакция. На 18 юни тя не е отишла на срещата със социалните работници, а в приемната на премиера.

Адвокатите на жената Ивелина Миланова и Веселин Ангелов отбелязаха, че мотивът, на който се позовават съдиите отчуждителни действия е химера и инсинуация. Според тях те са представили поне 20 доказателства, че това не е така, но много от доказателствата не са разгледани. Веселин Ангелов определи и последното решение на ВКС като общи приказки без никаква конкретика.

Според представителят на ДАЗД Галя Атанасова, още при предишната проверка, се е установило, че голяма част от социалните работници не са обучени да работят добре. Има го и моментът, че социални служители са "завличани в случаи".

Какво ще покаже поредната проверка на ДАЗД ще стане ясно. Но бездушие на институциите и безотговорност в този сложен казус не бива да има, тъй като се решава съдбата на две деца.