Продуктите се пазят за екстремни ситуации или като военновременни запаси и трябва да се поддържат непрекъснато в строго определени количества.

По информация на bTV, при една от последните проверки в мандрата в Хасково, от която са изчезнали млечните продукти, е било направено предписание част от млечните продукти да бъдат подменени, тъй като е изтичал срокът им на годност. Хасковската фирма пък е имала финансови затруднения, била е пред фалит, и най-вероятно изчезналите тонове сирене и кашкавал са били продадени.

За последните 5 години в Хасково това е първото разследване на източване от Държавния резерв.

По сигнал от петък е направена проверка в склад на фирма в града и е установено, че липсват огромни количества от млечните продукти.

„Още същата вечер дежурният прокурор е образувал досъдебно производство за длъжностно присвояване. Веднага са предприети процесуални следствени действия от органите на полицията”, поясни Цвета Пазаитова, говорител на Районната прокуратура в Хасково.

Полицията извърши повторен оглед, който потвърди липсите. Властите са направили необходимото, за да недопуснат незаконно изнасяне на останалите продукти.

  Вицепремиерът Даниела Бобева посочи, че публично ще бъде обявено за какво става дума след като проверката приключи.

"Ние обявихме, че ще затегнем контрола върху всяка една област - и върху монополите, и върху държавните структури, така че се опитваме да си вършим работата", уточни Бобева пред БНТ.

Договорът между фирмата „Българско сирене” и Резерва е сключен през 2008 г. и е подновен с анекс през 2011 г. В 35 бази в страната има такива складове.