След като центърът заработи, страната ни ще спестява годишно между 8 и 10 млн. лв. от по-доброто диагностициране и лечение на онкоболни.

Циклотронът е ускорител на заредени частици и има приложения в медицината, физиката, нанотехнологиите, археологията, опазването на околната среда, дозиметрията и в радиационната терапия. С изграждането на циклотронен център в България ще започне производството на радиоизотопи, които ще се използват в медицината за ранна диагностика и лечение на ракови заболявания - едно приложение на ядрената физика, което спасява човешки живот, посочват от БАН.
Циклотронният център ще разполага с единствената експериментална ядрена установка в България, на която ще се обучават кадри за ядрената енергетика и за ядрената физика.

Това е най-хубавото нещо, което мога да направя в своя последен работен ден в България, заяви американският посланик Джеймс Уорлик при връчването на чека за 3 милиона долара. Това е подарък към БАН, с който искаме да почетем и великата история на България в областта на науката, както и за да могат българските учени да продължат да имат високи достижения, посочи Уорлик.

Доц. Димитър Тонев, директор на Института към БАН заяви, че ядрената физика може да спасява човешки живот, а в България може да се създаде голям научен технологичен център. Това ще бъде повод за гордост и на българските учени, и на българските политици, добави той.  Според доц. Тонев в началото на 2015 г. могат да бъдат произведени първите изотопи от циклотрона, тъй като дотогава ще трябва да бъдат обявени процедури за държавни поръчки за изграждането на центъра.

В циклотронния центъра ще се обучават и кадрите на АЕЦ "Козлодуй", както и студенти от всички университети в България, които учат такива специалности.
Това е най-големият научен проект в ядрената енергетика от последните 20 години, отбеляза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той добави, че централата влага пари в бъдещото развитие на ядрени специалисти и по този начин ще подсигури и кадри за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов отбеляза, че чрез дейността на Националния циклотронен център научният опит ще се свърже с пазара на труда, което е изключително актуална тема напоследък.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че в центъра ще се преквалифицират и обучават специалисти на АЕЦ "Козлодуй", а в същото време българските пациенти, страдащи от онкологични заболявания, ще получават по-добро и навременно лечение.