Мисля, че това, което се предлага от управляващите в момента е лош ход, декларация за отказ от държавна политика в сектора. Това заяви бившият здравен министър д-р Петър Москов в "Още от деня" на БНТ. Той заяви, че политическата алтернатива в момента е "патриотична, консервативна десница"

Бившият здравен министър изтъкна, че подобна политическа програма за реформа в здравеопазването се прокарва в началото на мандата, а не по средата му. Той добави, че предложенията прехвърлят отговорността от държавата към частни фондове и пациенти.

По думите му, ако се приеме идеята за частни фондове, няма да има пряка връзка между внесените в тях пари и услугата, от която пациентите могат да се възползват - няма индивидуално натрупване по подобие на пенсионната система.

"Вие плащате риска и осигуреността от риска да се разболеете в календарната година, за която сте си платили", каза д-р Петър Москов.

Той допълни, че солидарното лекуване на стойност до 700 лв. така или иначе в момента се практикува, така че е сгрешена философия леките медицински нужди да се плащат солидарно, а тежките - индивидуално, както предвижда една от идеите за реформа в сектора.

"Аз говоря от позицията на човек, който е правил неща, не от позицията на човек, който си мисли, че би могъл да направи нещо. Затова казвам, че това е грешно", каза бившият здравен министър.

Лобита и икономически интереси винаги има, но е дълбоко погрешно да се говори за лекарското съсловие и фармацевтичната индустрия като за престъпници, изтъкна още д-р Москов. Въпросът е да има държава, която да възпира търговските им интереси, смята той.