Жлъчно-каменната болест е най-често срещаното заболяване на жлъчната система, при което се образуват камъни в жлъчния мехур (холелитиаза). Според последни проучвания заболеваемостта за България е 14.7% . Тази честота очаквано ще нараства поради ниската осведоменост на пациентите и увеличаването на индивидите с наднормено тегло.

Тъй като настъпват празници, а тежките софри с месни ястия са най-честия пусков механизъм за жлъчна криза, ще се опитам да разбера от гастроентерологът от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост д-р Александър Маринов как да се предпазим, как да разпознаем симптомите и кога да потърсим помощ при болки, свързани с жлъчно-каменната болест.

Какво представляват жлъчните камъни, д-р Маринов, и каква е връзката им с хранителния режим?

Срещата се три вида камъни - холестеролови, пигментни и смесени. Честотата на холестероловите камъни е най-голяма и представлява натрупване на холестерол в жлъчната система, образуване на кристали, а в последствие и конкременти. Предпоставка за образуването на камъните е намален мотилитет (движение) на жлъчния мехур, което води до застой на жлъчка и непълно изпразване на жлъчния мехур.

Храната, богата на животински мазнини, води до повишен риск за доста от гастроентерологичните заболявания и конкретно холелитиазата. Прекомерната употреба на пържени храни, мазнини, както и ограничения прием на пресни плодове и зеленчуци са предразполагащ фактор. Другата крайност е също толкова опасна - екстремните диети, периоди на гладуване и изключването на хранителни групи от менюто крият дългосрочни рискове

Кои са рисковите фактори за развитие на жлъчните камъни?

Жените боледуват по-често от мъжете в съотношение 3:1, и най-често заболяването се диагностицира около 40-60 годишна възраст. Едно от обясненията за този факт е промяна в нивата на естрогените. При бременност например, с наддаването на тегло и промените в хормоналния статус и хранителния режим, рискът от образуване на камъни се повишава. Дългата употреба на орални контрацептиви и периода по време и след менопауза се считат за възможна причина за образуване на конкременти.

Затлъстяването е самостоятелен рисков фактор за много от гастроентерологичните заболявания. Жлъчно-каменната болест е една от тях. Пациентите с наднормено тегло са със силно повишен риск за образуване на конкременти. Има известна фамилност по отношение на камъните на жлъчния мехур, но от по-голямо съществено значение са факторите на околната среда и нездравословното хранене.

Има и отделна групи пациенти със съпътстващи заболявания, които сами по себе си повишават риска от сформиране на камъни. Това са пациенти със захарен диабет, чернодробна цироза, болест на Крон, хемолитична анемия.

Какви са най-честите симптоми на заболяването?

Най-често пациентите дълго време нямат симптоми. Камъните в жлъчния мехур се откриват случайно при профилактичен преглед. Ехографският преглед е основен преглед при посещението при гастроентеролог. Всяко събеседване без качествено проведена ехография не е оптимално за пациентите. Ехографията на корема визуализира с изключителна висока специфичност камъните в жлъчния мехур.

Освен без симптоми, жлъчните камъни биха могли да се проявят с така наречената "диспептична форма". Пациентите имат парене в горната част на корема, горчив вкус в устата, киселини, гадене или повръщане. Болката е локализирана най-често в дясното подребрие и варира според своя интензитет. Оплакванията се провокират най-често след преяждане.

Усложнените форми на жлъчно-каменната болест се характеризират със силна болка в дясно подребрие, понякога местеща се към дясна плешка и към гърба. Възможно е съчетание на тези оплаквания с остра болка в горната част на корема и повръщане. Така наречената "жлъчна криза" е сериозно състояние, изискващо адекватна медицинска намеса, провеждане на ехография на корем и допълнителни лабораторни изследвания, за да се прецени спешността на състоянието.

Има пациенти, при които дебюта на заболяването протича с пожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината и/или изсветляване на изпражненията. Една от възможните причини за това е запушване на някои от жлъчните канали от конкремент, който или се е придвижил от жлъчния мехур, или се е образувал директно в канала. При тези състояния пациентите трябва незабавно да потърсят специализирана гастроентерологична помощ.

Какво се прави в такива случаи? Каква е медицинската процедура?

Камъните в жлъчните канали биха могли да бъдат "извадени" през устата със специална ендоскопска процедура, както и жлъчните канали биха могли да бъдат ревизирани за други остатъчна камъни. Тези процедури се извършват преди евентуална операция и качественото изпълнение в специализирани за това центрове е от съществено значение за пациентите. Случвало се е да намираме по-големи камъни образувани в жлъчните канали, отколкото тези които са в жлъчния мехур. Ендоскопските процедури за жлъчното дърво, извършени според правилата спасяват човешкия живот. Запушването на жлъчните канали крие сериозни рискове от системна инфекция и смърт.

Хирургията ли е единственият метод на лечение?

Хирургията е единственият дефинитивен метод на лечение на жлъчно-каменната болест. Когато камъните са запушили жлъчните канали се намесва гастроентеролога, като се прибягва до процедура за "отпушване" на тези канали. Ролята на гастроентеролога е да оцени състоянието на жлъчния мехур, да съветва пациентите за правилно хранене и да диагностицира правилно и навреме камъните в жлъчното дърво. Съществуват митове сред пациентите, че след отстраняване на жлъчния мехур трябва да спазват стриктна диета цял живот, че се влошава качеството на живот и се променят основните навици. Това не е вярно. Препоръчвам на пациентите винаги да бъдат добре осведомени, да се интересуват от научни факти и да се вслушват в съветите на гастроентеролога - яж по-малко, ходи на профилактични прегледи - живей по-дълго и по-спокойно!

Понеже сме в навечерието на декемврийските празници, а знаем, че покрай Коледа спешните отделения са препълнени с хора, с жлъчни кризи, можете ли да обясните как се отразява на жлъчката преяждането?

Както споменахме и по-горе, преяждането по време на празниците се отразява стимулиращо да си причиним няколко безсънни нощи в най-близкия спешен център. Всяка една крайност, както гладуването, така и обилното хранене биха могли да предизвикат остро възпаление на жлъчния мехур, състояние което изисква в голям процент от случаите спешна хирургична намеса.

Какво да посъветваме хората, за да намалят риска от усложнения и кризи, и най-вече - да не си развалят празниците?

Най-добрият съвет към всички пациенти с вече установени камъни в жлъчния мехур, е да не отлагат и да планират операция на жлъчния мехур. Всяка една операция, която е извършена планово, без вече сформирано и усложнено възпаление, спестява много главоболия, обиколки в спешни центрове и експерименти, както и скъсява значително болничния престой и усложненията. Острият холецистит е спешно състояние и изисква своевременни мерки.

На пациентите, които нямат диагностицирани до момента камъни в жлъчния мехур, препоръчвам да не подценяват ехографските прегледи, да ги осъществят при специалист с насоченост към детайлната оценка на жлъчното дърво и разбира се да ограничат рисковите фактори, за които стана въпрос по-горе - преяждане, употреба на животински мазнини и наднорменото тегло като цяло.

д-р Александър Маринов

Снимка: личен архив