Д-р Маринов: Изваденият жлъчен мехур не нарушава качеството на живот

Защо да не се отлага операция на жлъчката и как да не осъмнем в Спешното по празници?

Обратно в новината

Коментари - Д-р Маринов: Изваденият жлъчен мехур не нарушава качеството на живот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е така, както казва докторът. Още по-големи ми станаха проблемите след махане на жлъчката. Появи ми се херния, тежест в стомаха, често повръщане и др.

Здравеопазването в XXI век във всички области на медицината и във всички "развити" европейски страни и Щатите и Канада и др.се базира на научно обосновани факти(Evidance Based Medicine ) Това са примерно доказани в достатъчно големи и задълбочени изследвания факти,на база на които най изтъкнатите представители във всяка област от медицината ,правят т.н.практически упътвания/ръководства (guidelines).Ако няма достатъчно солидни факти в даден раздел,експерти правят т.н консенсус по даденият въпрос.Както практическите ръководства така и консенсусните не са задължителни за лекарите а препоръчителни.Но всички съвестни лекари ги спазват и по тях лекуват .Рядко - само някой солиден експерт би си позволил да не ги спазва и да лекува по "свободно", или по т.н. модел off lable .Неспазването на тези ръководства и допускане на грешка може да има много сериозни последствия за лекаря не само финансова.През няколко години тези практически ръководства се подновяват и коригират ако има нови факти.Тези ръководства са валидни за Света но се правят от най авторитетните лекарските асоциации в различните специалности в Европа и САЩ .Между тях може да има известни разлики,както може да има и известни разлики в отделните асоциации в различните държави.Защо го пиша това.Защото от казаното в края на разговора ,се разбира че ако се открият камъни в жлъчният мехур,то те трябва да се оперират , преди да настъпи някакъв проблем.Даже се споменава да не се отлага. Това не е така.Има много точен алгоритъм -кой,кога и защо да бъде опериран или лекува. Най кратко казано - без симптоми пациенти с нормални лабораторни показатели и без увреди(ултразвук ,комп.томография)- на , във и около жлъч.мехур , се следят и не се оперират.Но има и безсимптомни пациенти ,но които на база различни критерии са с висок риск или с нисък риск за различни проблеми.Тези с висок риск се оперират винаги -даже и безсимптомни , тези с нисък не винаги -зависи.

Да бе, да! Ссмо дето може да доведе до рак!

О, боже мили, доживях аз простия електротехник, майстор по всичко, любител на математиката и физиката и готвач по неволя да давам акъл на цял лекар, хлъц, хлъц - няма пряк път от жлъчката до устата, докторът да си погледне атласа по анатомия, хахаха - камъните нямат нищо общо с отстраняване на жлъчката - жлъчката служи за складиране на жлъчен сок, генериран от черния дроб, който се отпуска по команда от вегетативната нервна система заедно със соковете от пакреаса в точка някъде около дванадесетопръстникя, преди него или след него не помня. Прави са за да се активират ензимите на панкреаса, които иначе смилат собствената тъкан ... ако не са в червата Ако няма жлъчка панкресът не работи по проект, което значи общо взето глад, хахаха

Страшна глупост е това. Аз съм без жлъчка

това да го разправя на балдъзата си

Дали пък не е тъщата с няколко дребни камъчета в жлъчката?