Лабораториите взимат двойно повече за теста за COVID -19, отколкото административната цена, която НЗОК заплаща. Това е търговия. Това коментира пред БНТ д-р Иван Кокалов - член на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ.

"НЗОК заплаща 40 лева за теста плюс 15 лева за труда. В лабораториите цената на теста достига до 120 лева, но там се ходи по желание", уточни той.

"Пандемията показа, че сме в криза. Недостигът на лекари и лаборанти е нещо, за което апелираме много отдавна", каза той.

По думите му трябва драстично да се увеличават заплатите на тези хора, за да могат да остават в България и професията да е атрактивна.

"Трябва да се търсят възможности за намаляване на дистанционното обучение, каза още д-р Иван Кокалов. - Ако се осигурят противоепидемични мерки, т.е. децата в клас да бъдат по-малко или с маски, да се предвидят отделни входове. В детските градини и в училищата опасността от зараза с коронавирус е преди всичко за преподавателите."

По думите му родителите и децата в училище няма да заплащат PCR тестове, те ще се плащат от здравната каса.

Той увери, че всички, които лекуват пациенти с COVID-19, ще получат увеличена пътека от 1200 лева, а тези, които са на първа линия, ще получат 1000 лева отгоре.