Целият административен хаос е от едни опашки, едно чакане, унижението премина във физическа саморазправа в РЗИ. Конфликтът дойде от куриер, който пререди 3-часова опашка, хора без вода и без тоалетна. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Няма конфликт между личните лекари и лечебните заведения, а има неравнопоставеност при получаване на ваксините, категоричен е д-р Миндов.

"Вече трябва да се бием за ваксини. Няма график и организация. Трябва всеки да получава по реда на пристигане. Ние сме "зелени коридори", при нас могат да се ваксинират всички. Няма телефон, дори не знаем какви ваксини има. Много от колегите имат неизпълнени заявки от януари месец. Поставили сме проблема пред РЗИ-София", каза д-р Георги Миндов. Според него трябва да има разделение между личните лекари и големите ваксинационни центрове.

"Искаме да има ред. "Информационно обслужване" изготвя софтуер, с който ще става електронно записване, но не е ясно кога това ще стане факт. 400 лечебни заведения чакат за втора доза и не могат да отлагат", добави д-р Георги Миндов.

Той отбеляза, че сертификатът трябва да се издава там, където е извършена имунизацията, като той трябва да е безплатен. Личен лекар може да откаже издаването му само по технически причини, добави д-р Миндов.

Общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска също каза, че няма организация при начина на получаване на ваксините и призова за промени и въвеждане на ред от страна на РЗИ-София.

"Представете си ни - преглеждаме по цял ден, организираме си всичко, четири часа стоим навън без елементарни условия като вода и тоалетна", заяви пред БНТ д-р Крайселска. Това по думите ѝ не се случва за първи път. 

Трябва да се потърси отговорност от директора на столичното РЗИ, д-р Данчо Пенчев, смята д-р Крайселска.

"Това не е заради получаването, а заради начина на получаване на ваксини", допълни д-р Крайселска.

Друг проблем, пред който са изправени личните лекари в столицата, е получаването на ваксини за втора доза. Според д-р Крайселска се оказва, че не се дават всички налични ваксини за втора доза.

"От ваксината на "Модерна" аз имам да поставям на 5 май. Оказва се, че няма да ми дадат количества за втора доза, но могат за първа. Половин час по-късно се разбира, че просто не им се е отваряло хладилника да ни го дадат и ни поканиха на 4 май да отидем за втора доза", отбеляза д-р Крайселска.