Решението на Националния ваксинационен щаб е да се използва ваксината на "Янсен". Очакваме още една доставка, която заедно с тази, която вече пристигна, ще се разпредели в празничния период. Смятаме да насочим известно количество ваксини към туристическата индустрия, откъдето има заявени около 80 000 желаещи, и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Веднага след поставянето на ваксината на "Янсен", тъй като е еднодозова, може да се издаде сертификат, че тези хора са защитени. Това заяви на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за "Янсен", то е положително. Почти 7 европейски страни взеха своите решения и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение", допълни той.

По думите му, препаратът на "Янсен" ще бъде слаган и на специфични групи като ромското население.

"Тази ваксина ще бъде използвана при групи, където искаме да постигнем по-бърз ефект. Правим сметки при ромското население да направим имунизационни пунктове. Изобщо ваксината на "Янсен" ще бъде прилагана там, където по-трудно ще намерим хората за втора игла", каза главният държавен здравен инспектор. 

Той заяви, че втората доставка на ваксини "Янсен" ще бъде на 28 април, след което цялото налично количество ще бъде разпределено в Регионалните здравни инспекции.

Доц. Кунчев допълни, че 26 имунизационни пункта в цялата страна ще работят по време на празниците. Ще има и от двата вида ваксини "АстраЗенека" и "Пфайзер". По думите му, количествата от "Янсен" все още са малко и засега няма да се насочват към пунктовете.

"Всички директори на РЗИ са уведомени, че трябва да насочат нужните количества препарати към имунизационните пунктове. Принципното решение на Националния ваксинационен щаб е половината количество да се насочи към личните лекари", заяви той.

Главният държавен здравен инспектор каза още, че през празничните дни ще работят основно "зелените коридори", а хората, които имат регистрация в електронния регистър ще получат нова дата.

Основно през следващите седмици ще има доставки на РНК ваксини. 138 000 дози от "Пфайзер" пристигнаха днес. Следващата седмица очакваме 270 000. На 31 май ще очакваме 410 000 и така ще бъде до края на месец юни. Общо за второто тримесечие ще са 3,5 милиона дози, уточни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му, при ваксината на "Янсен" е регистриран 1 случай на 1 милион ваксинирани на нежелани реакции.