С какво ще запомним този ден?

С това, че искат удължаване на извънредната обстановка до май.

С това, че не казаха кога отварят заведенията, затова пък те са готови да заработят протестно.

Или пък така, ръкавиците на Бърни Сандърс се оказаха по-интересни за интернет потребителите от инугарицуята на Байдън. 

Каква я мислехме, каква стана?

29% отговориха с "да" на въпроса ни "Съгласни ли сте ваксинираните срещу Ковид-19 да получават привилегии спрямо тези, които не са се ваксинирали?"

Може ли държавата или Европейският съюз да въведат законни привилегии за ваксинираните срещу КОВИД, потърсихме мнението на д-р Мария Петрова, лекар и адвокат по медицинско право, член на Медицинския експертен съвет за Ковид 19. Според д-р Петрова първо трябва да стане ясно, че такова нещо все още никъде не е нормативно разписано.

"Предложението на Европейската комисия е всяка една от държавите-членки да прецени какви мерки, респективно привилегии, може да даде на хората, които са ваксинирани, респективно да наложи на хората, които не са ваксинирани. И тук не говорим за привилегия, в смисъл, че някой ще бъде дискриминиран или че някой ще получи нещо повече. Много е важно как ще бъде нормативно разписана тази мярка.

И в момента имаме привилегии за едни и рестрикции за други. Непълнолетните не могат да си купят алкохол. Ако боледувате от определено заболяване, не можете да извършвате определена дейност. И в момента имаме задължителен имунизационен календар, в който обаче ваксината за КОВИД не попада. Така че е много рано да говорим могат ли ваксинираните да ходят на кино и ресторант, а останалите да не ходят. Най-малкото защото от начина, по който тази мярка ще бъде въведена, зависи дали тя ще противоречи на правата на гражданите или ще цели да опази общественото здраве", обясни д-р Мария Петрова.