Частник е оградил гората и е ограничил достъпа до плаж "Корал". За това сигнализираха природозащитници. Автомобили вече не могат да минават по пътя към плажа. На табелите пише, че достъпът за пешеходци е разрешен, но за да стигнат до плажа, те трябва да заобиколят през гората, предаде bTV.

Поставянето на оградата започнало вчера и ще продължи месец.

Оградата ще стига до Лозенец и до Къмпинг Юг. Вече ще е всичко легално и няма да има нахалници тук, каза Иван Спиров, подизпълнител на инвеститора.

По думите му върху ограденото място няма да се строи, ще има къмпингуващи с палатки, но без каравани.

Преди повече от 10 години испанска компания придобива 120 декара край плажа, впоследствие замрази проекта си за голям ваканционен комплекс. Последната специализирана карта показва, че в имота има дюни.

"Имотът представлява селскостопански път по кадастралната карта и изцяло попада в сиви дюни", каза инж. Светла Кутлева - началник на службата по кадастър в Бургас.

Според природозащитници това е пореден опит да бъде застроено Черноморието.

"Сега ще е ограда, утре ще направят няколко изкопа, вдругиден ще махнат дюните, ще ги засипят с черноземна почва и ще кажат, че не са дюни. Нищо няма да остане нито от Черноморието ни, нито от планините ни, нито от природата ни", коментира Атанас Русев от "Да запазим Корал".

"Категорично не. Няма никакви документи, няма издадени разрешения за строеж. Изобщо не става въпрос за строителство", заяви кметът на община Царево Георги Лапчев.

Общината глобила собственика на имота за нерегламентирани сметища. Затова той решил да го огради. Лятото районът се използва за свободно къмпингуване, а конфликтът между инвеститори, институции и граждански сдружения ескалира миналия сезон.

В неделя природозащитници подготвят протест край оградения екоплаж "Корал".