Жестоката катастрофа стана на 5 септември м.г. на кръстовище в близост до бургаския кв. "Долно Езерово". Начев, който бил зад волана на лекия си автомобил "Ауди", навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно във "Фолксваген голф", в който пътували четирима възрастни и 6-годишно момченце.

На място загиват 30-годишният Стоян Цонков и 47-годишната Иванка Чолакова - и двамата от село Свобода, а малко по-късно въпреки усилията на лекарите в бургаската болница умира и 6-годишният Ангел от Камено. Шофьорът на фолксвагена - 31-годишният Бойко Костадинов и 28-годишната пътничка Зюмбюла Фотева са тежко ранени.

Алкохолната проба показала, че Мариян Начев е седнал зад волана с 1,79 промила. Бургаските магистрати решиха, че книжката му ще бъде отнета за срок от 8 години.

Присъдата може да обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Само преди два дни по време на дискусия в парламента с роднини на загинали при катастрофи стана ясно, че до месец депутати от ГЕРБ ще изготвят промени в Наказателния кодекс, според които водачите, които по непредпазливост причинят смърт при следните ситуации: на пешеходна пътека или спирка; избягат от местопрестъплението; не са правоспособни да шофират; минат на червен светофар; карат с превишена скорост над 50 км/час от допустимите ще бъдат наказвани с до 8 г. затвор.