Повод за срещата са били двустранните отношения, както и случая със сгрешената карта на Турция в някои учебни помагала, публикувани в Истанбул.
В тях картата на пределите на Турция включва цялата територия на Армения, части от България, Ирак, Кипър и Грузия.

Арамаз обясни, че компактдискът с въпросната карта, изготвен по местна образователна програма в Истанбул през 2009 г., е бил изтеглен още на същата дата, на която е било установено, че е грешна.

"Турция винаги е уважавала териториалната цялост, политическата консолидация и независимостта както на България, така и на всички свои съседи. С приятелска и съюзническа България общата ни граница е определена преди около 100 години, след края на Втората балканска война с подписването на Истанбулския договор от 29 септември 1913 г.", се казва прессъобщение на министерството.

"От посолството изразяват увереност, че българската общественост ще вземе предвид гореизложените факти, а не новина, публикувана в миналото, вследствие на допусната на местно ниво грешка, без да бъде проверена и представена като актуална информация днес. Компетентните органи са изразили своето съжаление пред обществеността за допуснатата грешка", добавят оттам.

Междувременно "Атака" настоя външният министър Николай Младенов да поиска обяснение от Анкара за появилата се в учебници карта. По никакъв начин МВнР не взе отношение по тази груба провокация, заяви в декларация от името на партията лидерът й Волен Сидеров.
Националистите изразяват острото си възмущение от липсата на реакция по случая и от президента Росен Плевнелиев, и от министър-председателя Бойко Борисов. "Обяснявам си бездействието и безхаберието на управляващата партия със зачестилите напоследък срещи на премиера с колегата му - ислямист Ердоган. Някои от тези разговори са покрити с пълна секретност и не е ясно за какво е става дума", добави Сидеров.