Трима души са настанени в Отделението по реанимация във Великотърновската болница с усложнения вследствие на грип, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Сред тях е 21- годишна жена, която е бременна в 30-та гестационна седмица и 6-годишно дете. Пациентите са с вирусен енцефалит и е доказан грипен вирус. Днес е постъпила и жена с двустранна пневмония. И тримата са в тежко състояние.

От началото на месеца Инфекциозното отделение на областната болница работи на пълен капацитет. Там са настанени десет души, сред които и деца на възраст от 5-10 години. Началникът на отделението д-р Константин Рашков е посочил, че предстои да бъде изпратено официално писмо до РЗИ - Велико Търново за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и броят на хората с тежки усложнения.

От началото на месеца през детското отделение са преминали над 200 деца. А в момента броя на приетите за болнично лечение е 50, е съобщил началникът на отделението д-р Валентин Точков.

Лекарите напомнят, че основните симптоми на вируса са висока температура, главоболие, нарушено съзнание и остра кашлица. Да се избягва самолечението, за да може да се предпише адекватна противовирусна терапия, която да започне навреме, с цел избягване на усложненията от грипния вирус, съветват още експертите.

Грипът вече взе няколко жертви, сред които и 5-годишно дете.  Вчера вследствие на грипа почина 43-годишен мъж.

Грипна епидемия е обявена вече в 14 области. От днес е под картина и област Хасково, а в Пазарджик е удължена грипната ваканция в областта, където болните от грип са 397 на 10 000 души. Тази и другата седмица се очаква пикът на епидемията.

Враца е в предепидемична обстановка, но не са достигнати необходимият брой болни, за да бъде обявена такава, заяви пред NOVA кметът на града Калин Каменов.

Очаква се тези дни да бъде обявена епидемия и в столицата. Една от причините за забавянето е, че решенията за затваряне на училища и учреждения се вземат на база на броя на отсъстващите, а няма как да се отчете колко души боледуват на крак.

В 901 училища днес няма да се учи, съобщиха от просветното министерство. Най-много са затворените учебни заведения в Пловдивско - близо 200.