Диагностициран в ранен стадий, той е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези, увери началникът на клиниката по лъчелечение в Специализираната болница за активно лечение по онкология проф. Веселина Първанова по БНТ.

Тя разкри, че най-младата пациентка в България е дете на 14 години, което като бебе е било с трансплантация на черен дроб в Германия и вероятно поради имуносупресия развива рак на гърдата. Но това е изключително рядко, то е предизвикано, уточни тя.

Обикновено болестта е възможно да се появи след 18 години.

Все още не се знаят причините за рака. В една малка част се счита, че има генетична предразположеност и в по-голяма част се дължи на хормонална зависимост.

Ето защо проф. Първанова препоръча да не се пазим от външните хормонални намеси, за да се предпазим от този вид рак. Освен това гърдите са достъпен орган и всеки трябва да обръща внимание, да не се притеснява и да отива веднага на лекар.

В тази област има най-съвременна апаратура, над средноевропейската и за целите на лъчелечнието, и за диагностиката са внесени апарати, но трябва да се търси лекар с опит.

Проф. Птрванова съветва още жената първо да се самоизследва, след това е нужно да се следи всяка промяна в менструалния цикъл. Препоръчително е диагностицираните жени да ходят на мамолог поне веднъж годишно до петата година. Трябва да се прави задължително не ехограф, а до петата година мамография.

За съжаление, на много места болните се реоперират, защото не е направен мамогрфия, обясни проф. Първанова.

Тези, които променят гърдите си със силикон, трябва да знаят, че проследяването при тях става много по-трудно и трябва да се прави с магнитен резонанс.

"В значителна част от болните със силикон има проблеми при диагнозата рак и после при проследяването на рака. Основното е да не се страхуват и жените, които сами се диагностицирали рака или бучката, да отидат на лекар и то да отидат на лекар където има повече болни с това заболяване, защото опитът е по-висок на лекаря и по-малки детайли могат да не убегнат на лекаря.

Основният симптом е бучката на гърдата и особено бучка, която започва да променя кожата или от зърното да изтича секрет. Аз мисля, че вече се промениха хората, отвориха повече очи"
, каза още проф. Първанова.

В следващите шест месеца един розов кемпер на фондация "Една от осем" ще обиколи над 25 града в България, за да консултира и помага на жени, които се борят с рака на гърдата. Кемперът вече е на път. Първите няколко дни ще бъде в Югозападна България. Пътешествието стартира от София където беше представено.

Миналата година АГ болница стиртира сайт за диагностика и лечение на рак на гърдата.