Българската православна църква дари скъп апарат за лечение на деца с онкологични заболявания на Клиниката по детска онкохематология в София.

Жизненоважна апаратура за деца ще бъде дарена и на болница "Пирогов", съобщи ставрофорен иконом отец Ангел Ангелов за БНР.

Той присъства на първата копка за изграждането на Детски център за онкоболни деца в село Опицвет, която беше съпроводена и с музикални прояви.

Отец Ангел подчерта, че Българската православна църква ще продължи да дарява скъпа апаратура на детските болници:

"Когато сме единни, когато лекар и духовник работят за това децата ни да бъдат здрави, то резултата винаги ще го има. Нося в себе си огромната вяра, че този център, който вярвам в най-скоро време ще бъде изграден, тук наистина ще пребивава винаги свещеник заедно с лекаря. Ще се достигне до това, което всички желаем, здраве за нашите деца."

На 28 април беше направена първата копка на изграждането на Детския комплекс за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания в село Опицвет. Инициативата е на родители на преборили болестта деца. В продължение на 6 години те организираха кампании за набиране на средства за изграждане на комплекса.

Детският център ще бъде с капацитет 40 места, тъй като между 150 и 200 деца годишно заболяват от рак, разказва Пламен Белчев, председател на сдружението на Деца с онкохематолигични заболявания.

"Лечението на онкоболните деца е продължително. Те и семействата им имат нужда от подкрепа. Много е важно да има център, в който могат да ползват освен социална услуга и медицинска помощ", допълва Пламен Белчев.