Видно е, че САЩ едновременно са използвали моя собствен сигнал срещу мен, като в същото време са го интерпретирали напълно погрешно. Това заяви в позиция разследваният бизнесмен Васил Божков, който има 19 повдигнати обвинения от нашата прокуратура, по повод на новината, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ му е наложила санкции за значителна роля в корупцията в България. Неговото писмо беше изпратено до медиите от партия "Българско лято".

"Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов. От всички засегнати от хунтата, аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции", пише Божков.

"От всички засегнати от хунтата, аз съм единственият, подал официален сигнал с доказателства до българските, както и до всички международни правораздавателни институции. Разкритията ми ескалираха до тази отдавна чакана и липсваща досега реакция на САЩ относно Пеевски. Озадачаващо е, че организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация", пише разследваният бизнесмен.

Според американските власти "Васил Божков няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта".

Освен това бизнесменът "създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители".

"Обявеният от САЩ акт се позовава само и единствено на "установеното от прокуратурата" и се говори за "Васил Божков и неговата мрежа". Доказателства за мрежа няма. Няма доказателства и във връзка с твърденията за "канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители." Много пъти съм показвал и доказвал, че съм българин. Никога и при никакви обстоятелства не съм се поставял в услуга на чужда държава", пише още Божков относно решението на американските власти да му наложат санкции.

"Американската служба се позовава на българската прокуратура с думите: "В своето разследване Прокуратурата на Република България установява...". Налага се да напомня, че в България, с всичките ѝ дефицити на правова държава, прокуратурата не установява. Това прави единствено и само съдът", продължава в писмото си Божков.

"Това е повод да подчертая, че обвиненията срещу мен умишлено не се вкарват в български съд вече повече от година и половина. Единствената причина за това е именно, че за тях няма доказателства", допълва бизнесменът.

"Оставам с убеждението, че Законът "Магнитски" сам по себе си е изключително постижение на американската демокрация и неговата цел е да наказва политическите режими и диктатури, санкционирайки ги, когато преследват неудобните за тях, а не да бъде използван като бухалка на свой ред. Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки "олигарха" Бил Браудър, несправедливо обвинен в укриване на данъци", завършва в позицията си Божков.