Борисов обяви за атентата от парламентарната трибуна на 21 февруари, когато депутатите гласуваха оставката на кабинета. Тогава той призова Местан да се запознае с информацията и поиска да направят парламентарна комисия по случая.

Местан сезира тогава чрез медиите главния прокурор за изказването на премиера и депозира и писмо до президента с искане за достъп до документа, свързан с тази информация.

"Аз съм убеден, че г-н Бойко Борисов е знаел, че няма да ми се даде достъп до материалите, свързани с информация за подготовката за атентат срещу него от Ахмед Доган", каза Местан пред журналисти, след като върна мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев, предаде “Фокус”. Според него Борисов го е направил, за да "се даде достоверност на една откровена лъжа".

"Въпросът, който възниква е защо Борисов се обърна с препоръка към мен да се запозная с тези материалите. Още днес ще изпратя отговора на ген. Драгомир Димитров на главния прокурор", закани се лидерът на ДПС.
Според него отказът е доказателство, че Борисов е нарушил закона за класифицираната информация.

"На мен ми е отказан достъп до материалите, защото информацията е с класификация "строго секретно". От това следва, че и г-н Борисов е нямал достъп до тази информация. Но той може да се окаже и невинен, и да не е нарушил никакъв закон за класифицирана информация, защото няма такава информация за атентат срещу г-н Борисов с поръчител г-н Доган", смята Местан.

Запитан не е ли рисковано да дава мандат на ДПС, докато все още тече разследване за това дали Доган е поръчал атентат, Росен Плевнелиев отговори, че той не дава мандата на конкретна личност, а на партия.
Местан репликира, че разследването не е срещу Доган, а срещу Борисов.

Основателно е отказано на Лютви Местан да получи достъп до информацията, коментира пък лидерът на РЗС Яне Янев.
"Това е документ от чужда служба, а за всички модерни служби е основен принцип да не разрешават достъп до информация на бивши агенти на старите репресивни структури като Държавна сигурност. Може би Лютви Местан е забравил, че е бил агент на ДС, с псевдоним Павел. Но това е основният проблем, за да не му се даде необходимият достъп до информация", обясни Янев.