Състоянието ми се влошава. Това призна в интервю за БНР Николай Колев-Босия, който в средата на юни обяви гладна стачка против фалшивите шофьорски книжки, за оставката на транспортния министър и за разпускането на парламента. 

"В момента съм 63 килограма. Отслабнал съм с 20 килограма. Аз съм тръгнал да създавам един процес, ценности, въз основа на които да се създаде едно общество. Един такъв процес не може да започне от нищото. Той започва от саможертвата. Поставил съм две условия. Когато ги изпълнят, тогава ще спра гладната стачка, но аз не се самоубивам", обясни поетът дисидент.

Той каза още, че иска да постави началото на един дълготраен процес, който да създаде такова общество, в което който и да е на власт, обществото да може да го удари през ръцете и да каже: "Това, което си написал, започвай незабавно да го изпълняваш“.

"Лидерството е идиотизъм, ние не сме стадо, че да се нуждаем от овен", категоричен бе Босия.

На 25 юли Николай Колев беше откаран за преглед в Университетската болница "Лозенец", където му направиха допълнителни изследвания и му преляха 2 банки с рингер (разтвор от соли).

В прессъобщение на лечебното заведение се казваше, че изследванията са показали "задоволително за възрастта му здравословно състояние, което не налага наблюдение в болница".

Съпругата на Колев обаче категорично опроверга тази информация, като обясни, че лекарите са й дали всички изследвания, снимки и становища за състоянието на Босия, както и лист, в който пише, че той има "увредено общо състояние вследствие на гладуване и се насочва към лечебно заведение за болнична помощ".