Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово светейшество папа Франциск.

Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София на 5 май, съобщи правителствената информационна служба.

Златовезаната икона е на Светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокатолическата църква отбеляза и в специалното си видеообръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, който премиерът Борисов ще дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част - образите на Свети Петър и Свети Павел.

Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.