Премиерът Бойко Борисов увери преди днешното правителствено заседание, че се полагат всички усилия за спасяването на алпиниста Боян Петров.

"В пълна комуникация сме с близките му, както и с властите в Непал и Китай. Извикал съм китайския посланик, за да осигурят трасе за хеликоптера, ако има възможност да лети", каза Борисов и се надява той да бъде намерен жив и здрав.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева информира, че не вчера, а едва днес е намерен подходящ хеликоптер, който може да лети. Тя изтъкна, че китайската страна оказва пълно съдействие и уточни, че са изпратени 6 професионални спасители, които въпреки лошото време 12 часа стоят горе, за да могат да тръгнат към лагер 2. По думите й в момента, в който времето позволява, хеликоптерът ще полети.

Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, продължава. Вчера стана ясно, че Министерството на външните работи на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист.

Екатерина Захариева обясни пред журналисти в МС, че продължава търсенето на други фирми и техника, която да може да лети на височина над 6100 метра, защото спасителите са на тази височина и не разполагат с техника, която да лети на повече от 5000 метра. Тя информира, че е отправена молба за съдействие от Министерството на отбраната, ако разполага с подходяща летателна техника.

Премиерът е помолил за продължаване на съдействието от страна на китайските власти, съобщи Захариева. Посланикът на Китай Джан Хайджоу съобщи пред медиите в МС, че още от първия момент, когато е получена молбата за помощ, са били изпратени спасители и заяви, че издирването на Боян Петров ще продължи. Били са задействани местните власти в Тибет, за да се положат максимални усилия да продължи издирването на алпиниста, добави дипломатът. Вчера сутринта е имало допълнителни разговори във връзка с хеликоптерите и допълнителна техника, но възможностите на хеликоптерите са за максимална височина от 6100 метра, каза дипломатът.

Премиерът Борисов коментира и случая с онкоболната Теодора. Той увери, че е било направено всичко възможно, за да може нашата сънародничка да се върне в България. "Много трудно беше, но вече е факт и дай Боже вече да се лекува така, както казва медицината", заяви Бойко Борисов.