Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици - около 30 000 лева. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, заяви пред bTV министърът на културата Боил Банов.

Никой с нищо не се е съобразил, получихме обяснения, които преценяваме като нелепи, добави той

По фасадата на сградата, която е паметник на културата, се появиха дупки за поставяне на нови климатици, сигнализираха през април граждани. Тогава от "Алма матер" обясниха, че ремонтните дейности са част от ежегодно изготвян план за поддръжка на сградите паметници на културата, стопанисвани от ВУЗ-а, сред които и Ректоратът.

"Вероятно, когато голямото самочувствие на хората от университет, което е напълно обосновано, им помага да пропуснат обикновените неща, колкото си по-умен и интелигентен, да не забравят обаче и по-малките неща, нелепо е, ректорът е бил подведен от хора, работещи в имотите му и в университета", коментира Банов за дупките по фасадата на Ректората.

Той не каза чий е подписа на решението за подмяна на климатични инсталации:

"Не знам подписа на кого е, не мога да оправдая в тази ситуация никого, не може толкова години да се призовава да се пази културното наследство и една от най-високите институции да направи такова нещо, затова ще бъдат наказани, за да се получи ясен сигнал. Може и да ни оборят в съда, но сме се постарали много сериозно, това е рецидив, има подобни случаи и в други обекти в страната. Подходът е същият - преценяват, че трябва да направят някакви промени и ги правят, без да се съобразяват със Закона за културното наследство", заяви още министърът на културата.

Относно Червената къща Банов заяви, че ще се премине към откупуване на частта, която за него е неправилно реституирана през 2000 г.:

"Сега трябва да я съберем в едно, за да стане музей и обект на културно средище, защото така разпиляна с този собственик, който се опитва да дава неговата част под наем - засичаме обяви в пространството, трябва да ги блокираме, така не може да се работи. Така че това е посоката, тя ще си бъде на Националната галерия, ще стане цялата на държавата и ще бъде прекрасен музей", каза министърът на културата.

Банов коментира вчерашния протест на танцовите групи, като обеща да се отворят и залите за танци в скоро време.

"Обмисляме скорошно отваряне, така че всички да се радват на своята професия", заяви Банов.

"Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства вътре в залите. Нещата изглеждат по-различен начин днес, отколкото преди месец", каза той и добави:

"Сроковете стават много, много обозрими. Нещата постепенно и поетапно тръгват към своето нормализиране".

Естествено отварянето на театралните зали и културните събития на открито трябва да се осъществяват при строги мерки за дистанция, така че да няма заболели.

Министърът на културата заяви, че са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително заради пандемията от коронавирус.

"До 6 месеца след извънредното положение сме гарантирали бюджетите и заплати на културните институции и артистите. Тази гаранция им дава възможност да се чувстват сигурни", каза Банов.

Според него идеята за намаляване на ДДС за издаването на книги е логична:

"Като човек на културата не мога да не бъда щастлив от намаляването на ДДС за книгите. Това решение е резонно, има го в много други държави. За съжаление, като човек, който разбира малко от икономика, трябва да кажа, че тази мярка ще се отрази на икономиката", призна Банов.

Той припомни, че държавата помага на книгоиздаването и го развива като отделя по 2 милиона лева за закупуване на книги за библиотеката.