Kултурният министър Боил Банов спря дупченето на сградата на Софийския университет за монтирането на климатици. Министърът беше категоричен, че подобни дейности не са съгласувани с културното ведомство, предава Дарик Радио.

Банов разбрал за нерегламентираните действия по сградата, която паметник на културата с национално значение, от съпругата си, която видяла снимки в социалните мрежи около 12 часа на обед.

Министърът незабавно наредил проверка на директора на Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" Александър Трайков и в 12:30 часа дейностите били прекратени, а в 13:00 часа на място е пристигнала и полиция.

„Взе да ни омръзна в тази тежка ситуация. Онзи ден в Съдебната палата се снима някакво нещо, днес това решили. В тази ситуация български институции с биография да извършват такива неща. Това е обидно.“, възмути се културният министър като направи паралел със скандалния клип, заснет в храма на Темида, където се появяват разголени момичета и малки деца, въоръжени с пистолети.

Снимка: БТА

Според Банов някои институции считат, че са над закона.

Снимка: БТА

От Софийския университет побързаха да отговорят на изказванията на Банов, че просто махат климатиците. Те публикуваха позицията си на официалния си сайт. В тази връзка обясниха, че СУ "Св. Климент Охридски" ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета.

Снимка: БТА

"При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции. Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата", се казва още в позицията на СУ.