"Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община, всички климатици, се бият дупки да се монтират нови под някаква схема, която от университета са решили, че е добра", така министърът на културата Боил Банов коментира пред БНТ скандала с надупчената сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да бъдат поставени климатици. 

Той обясни, че нито е спазен законът, нито е подаден проект за съгласуване към Паметници на културата. Следващата седмица ще бъде връчен акт.

"Мисля, че тъй като това е рецидив при тях, и на други места управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към университета, не е е най-силната част на тази институция, ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 000 лева", каза Банов.

Министърът не е говорил с ректора откакто се е случило това и не го счита за необходимо. В случая има ясно нарушение, категоричен беше той. По негово мнение има някой, който се занимава с имотите им и е некомпетентен.

Дупките по фасадата ще бъдат запълнени с подобаващи материали.

"Има много такива казуси на територията на цялата страна и се действа по един и същи начин", каза Банов и подчерта: "Подходът е един и същ. Той е безкомпромисен".

Проблемът се решава с непрекъснати проверки, глоби, наказания, с прецизни указания смята министърът.

"Вместо да си изплющиш климатичните тела на централната фасада, ти можеш да ги отведеш някъде назад. Съзнанието за това, че обитаваш и поддържаш сграда паметник на културата е нещо, което се гради във времето", категоричен бе той.

Банов коментира и оставените да се саморазрушат паметници на културата. Той обясни, че става въпрос за два случая. В първия става въпрос за хора, които нямат средствата да реагират и предпочитат да го продадат, но паметник на културата в лошо състояние не носи голяма печалба и чакат някакво събаряне или промяна в закона. Другият случай е на инвеститори, които търсят ситуация във времето, за да префасонират обекта.

"Това е една игра на котка и миша, която ние устойчиво следваме без никаква промяна в нашето поведение. Доста са и добрите примери".

Бившата сграда на Националния институт за паметници на културата на бул. "Дондуков" ще бъде придобита от Столична община. Сградата ще бъде реновирана и ще бъде предоставена за културна инфраструктура. Ще бъде превърната в галерия. Ремонтът ще е за сметка на общината.