Ръководството на БНТ реши официално да не допуска лидера на "Атака" Волен Сидеров до ефир, докато той не се извини писмено.

Такова условие постави лично генералният директор на нацоналната телевизия Емил Кошлуков веднага след скандала, който депутатът предизивка в предаването "Референдум".

Днес Сидеров поиска с писмо до ЦИК довечера да бъде допуснат до "Панорама", след като е получил писмо, че няма да бъде допуснат, да изпрати друг представител на партията.

Малко по-късно обществената медия излезе с позиция:

"РЕШЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

от проведено заседание на 03.10.2019 година

Във връзка с допуснатите от страна на г-н Волен Сидеров нарушение на чл. 189, ал. 3 от Изборния кодекс, нарушение на правилото за зачитане на равнопоставеност и значимост на кандидати в предизборната кампания съгласно правилата, приети с Решение № 796-МИ/27.08.2019 г. на Централната избирателна комисия, и неспазване на регламента за провеждане на диспути, определен в Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове на 27.10.2019 г., сключено между Българската национална телевизия и упълномощени представители на партиите, коалициите на политическите партии и инициативните комитети, регистрирали кандидати за участие в посочените избори, Управителният съвет взе решение г-н Волен Сидеров да не бъде допускан до участие в предавания на обществената медия до постъпване на писмено извинение от негова страна за отношението му към Българската национална телевизия и нейните служители.

Настоящото решение влиза в сила от момента на взимането му и е задължително за всички служители на БНТ".

От ЦИК вече заявиха, че не са страна по споразумението между телевизията и партиите, затова тя може сама да уреди отношенията си с "Атака". Така от комисията опровергаха твърденията на Волен Сидеров, че БНТ нарушава договора.

Той обаче настоя ще си търси правата по съдебен път.

А партията му организира днес от 17 часа протест пред сградата на телевизията на ул. "Сан Стефано" в София.