За целта Централната банка е започнала преговори за договаряне без обявление за отпечатването на банкнотите с дружеството "Обертюр Фидюсиер", става ясно от регистъра на обществените поръчки.

На 23 юни БНБ обяви процедура за обществена поръчка за отпечатване и доставка на български банкноти за период от 4 г. Така банката би могла да сключи договор за отпечатване на банкноти най-рано в края на 2014 г. Юнската поръчка е за 26 млн. лв. без ДДС, но междувременно тя бе затворена.

В края на юни и началото на юли "възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви", посочва в мотивите си БНБ.

Според съобщението "търсенето на налични пари от страна на банките" е отбелязало "значителен растеж".

"Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за налично паричното обращение", посочва още в мотивите БНБ.

Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти и заради активния летен туристически сезон, посочва БНБ.

Дружеството "Обертюр Фидюсиер" е избрано, защото е единственото у нас, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на отпечатването на банкноти, мотивира се БНБ.

Според Централната банка компанията разполага с "подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти, както и адекватна организация за опазване на класифицирана информация за изпълнение на обществената поръчка".

Преди година "Обертюр Фидюсиер" придоби 70% от печатницата на БНБ, което предизвика брожение сред политическите кръгове.
Срещу сделката се противопоставиха тогавашните депутати Румен Гечев и Румен Петков. Те обвиниха ръководството на централната банка, че иска да приватизира печатницата чрез създаване на смесено дружество. Сделката бе проверявана и от ДАНС.