Протестиращи от Федерацията на транспортните работници на КТ "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България блокираха ключови кръстовища тази сутрин в София. В 8:00 ч. те затвориха пл. "Лъвов мост", пл. "Сточна гара" и кръстовището при Петте кьошета. Движението там беше възстановено около 10:00 ч. 

Протестът на градския транспорт продължи с шествие до Министерство на финансите. Недоволните блокираха движението по ул. "Г. С. Раковски". Преди 12:00 ч. протестиращите се събраха пред Министерския съвет. В недоволството се включиха и таксиметрови шофьори.

Демонстрации има и в други градове на страната. В Хасково и Перник транспортните фирми спряха работа. Превозвачи от Смолян спряха автобусни линии към Пловдив и София. Камиони се събраха на бул. "Асеновградско шосе" при входа за Пловдив. Превозвачите от Ямбол, Сливен, Смолян и Варна също излязоха да протестират.

В Бургас се стигна до напрежение, след като камион на куриерска фирма се опита да пробие блокадата.

Недоволните настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите. 

Протестът е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!".

Хронология на протеста в София

Работещите от "Столичен електротранспорт", ЕАД "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Център за градска мобилност" ЕАД се събраха на кръстовище "Петте кьошета", където блокираха движението около 8:00 ч. сутринта. Те носиха български знамена и плакати, на които пишеше "Правителствата са временни, транспортът е вечен", "Без държавна помощ няма да има градски транспорт". 

Техни колеги се събраха и на пл."Лъвов мост", и на пл."Сточна гара".

Снимка: БТА

От Федерацията на транспортните работници на КТ "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България точно в 8:00 блокираха движението на пл. "Лъвов мост". Малко по-късно протерстиращи от транспортните синдикати блокираха и движението около пл."Сточна гара". 

Снимка: БТА

Около 9:30 ч. демонстрантите се оправиха в три лъча към сградата на министерството на финансите (МФ). 

Първият лъч премина от пл. "Лъвов мост" по бул. "Кн. Мария Луиза", пл. "Независимост", ул. "Г. С. Раковски". Вторият лъч тръгна от пл. "Сточна гара" и премина по бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" и отново стигна до МФ, а третият - от "Петте кьошета" по бул. "Патриарх Евтимий", "Г. С. Раковски" - отново до МФ.

В крайна сметка протестиращите се събраха пред сградата на Министерския съвет.

Колона от таксита се придвижи и по бул. "България" и блокира за кратко кръстовището с бул. "Гешов". Колите в шествието са около 100, обяви пред "24 часа" Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат.

Маршрутът им е по бул. "Витоша", "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски" до крайната им точка "Мария Луиза", където ще се установят между ЦУМ и халите. По ключови кръстовища жълтите коли се спират.

Около 15:00 часа автошествието на превозвачите тръгна от "Врана" по "Цариградско шосе".

Камионите продължиха до кръговото на 4-ти километър и се върнаха в обратна посока по "Цариградско шосе".

Демонстрациите в страната 

Превозвачи от Благоевград се включиха в днешния протест на транспортния сектор у нас, като от сутринта десетки тежкотоварни автомобили и автобуси се събраха при 88-ия километър на автомагистрала "Струма".

Снимка: БТА

Малко по-късно камиони и автобуси тръгнаха в колона, след което преминаха няколко пъти през кръговото кръстовище на главен път Е-79 след Благоевград в посока Симитли, но без да блокират движението. Като част от протеста от 9 до 17 часа днес благоевградските фирми, осъществяващи превози от градския, общински, областен и републикански транспорт преустановяват движението на автобусите, каза пред журналисти Марио Богданов - представител на автобусния транспорт в Благоевград.

Снимка: БТА

Около 25 тежкотоварни камиона и автобуса са разположени в крайната дясна лента на бул. "Асеновградско шосе" при входа за Пловдив. Протестът ни е символичен, в очакване на мерките от правителството, каза за БТА Васил Пиронков, председател на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България. Движението на автомобили и автобуси от междуградския транспорт не е спряно и се извършва безпрепятствено, няма задръствания в района.

Снимка: БТА

Вчера водихме в добър тон преговори с министър-председателя и правителството се вслуша в нашия глас и пое ангажимент да направи всичко възможно да намерим допирни точки при осъществяването на предлаганите от нас мерки, каза Пиронков. Според него транспортът е в основата на икономиката и от него трябва да се започне, за да не ескалират цените в производствата. До 10 дни очакваме писмения вид на споразумението с държавата и дотогава няма да има протести, но в началото на юни, ако няма движение по темата, ще ги подновим, допълни Пиронков.

Снимка: БТА

В Пловдив протестиращите ще останат до 17:00 часа на бул. "Асеновградско шосе", на входа на града, без шествие и спиране на движението. Няма задръствания в района. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Протестиращи превозвачи преминаха с камиони и автобуси през надлеза на магистрала "Тракия". Полицията за кратко спря движението на автомобили по пътя Стара Загора - Димитровград.

Не се стигна до ескалация на напрежението и блокиране на важни пътни артерии. 

В Бургас започна блокада на Околовръстното шосе. През целия ден междуградски транспорт няма да има, но автобуси в рамките на града ще се движат. В протеста се включват над 100 фирми. В Бургас протестът е подкрепен и от 80% от таксиметровите шофьори, каза Снежина Никова от браншовата им организация пред bTV.

Снимка: БТА

По обед в града се стигна до напрежение, след като камион на куриерска фирма се опита да пробие блокадата.

Снимка: БТА

Превозвачи от Варна също излязоха на протест без да блокират пътни артерии в града. Те се събраха на входа на Варна от магистрала "Хемус". В протестното шествие до Катедралата в центъра на града се включиха няколко тежкотоварни камиона, които преминаха по улиците в надути клаксони.

Снимка: БТА

Председателят на Националния съюз на превозвачите във Варна Максим Петков съобщи, че в областта има спрени междуградски превози днес, включително по маршрута от столицата към Варна. Някои от превозите ще бъдат възстановени на обяд.

Снимка: БТА

Превозвачите в Търговищко подкрепят колегите си, но не протестират ефективно. "Работим в трудни условия, но личния интерес не бива да надделява над обществения, особено в малки населени места като нашите", каза за БТА управителят на фирма "Омуртаг транс" Ердоан Ахмедов.

Фирмата осъществява обществени превози на територията на две общини - Омуртаг и Антоново. По думите на Ахмедов хората разчитат на тях и ще е безотговорно от страна на екипа да ги остави без транспортни връзки, още повече, че голяма част от клиентите на фирмата са хора с ниски доходи и без лични автомобили, които не могат да си позволят да ползват услугите на таксита.

Най-големият превозвач в община Търговище - "А-тур", също няма да спира работа. Фирмата изпълнява почти 90 на сто от линиите в града, с техни автобуси се извозват и работници от стъкларските заводи край Търговище. Дневно между 30-33 автобуса превозват смените, ангажирани в заводите, за да ги придвижат до домовете им - някои от тях и извън област Търговище, каза дежурният диспечер.

Категорични са, че ако спрат работа, в областния град ще настане хаос. Заради това поемат отговорността си към клиентите, въпреки че са съгласни с исканията на протестиращите.

Фирма "Търговище автотранспорт", която превозва предимно ученици и служители на две местни фирми, също продължава работа, но са солидарни с протестиращите си колеги.

Таксиметрови шофьори от Велико Търново също протестираха днес с искане за нулева ставка на ДДС върху всички горива. В автошествието, което започна от учебния полигон в местността "Зеленка" и премина през основни улици на града, се включиха над 100 автомобила.

"Целта на протеста е намаляване на цената на горивата, като се премахне ДДС и се замрази цената за една година", заяви Светослав Марчев, председател на таксиметровото сдружение "Боляри" във Велико Търново.

Подкрепяме националния протест на превозвачите, каза Румен Дичев, съпредседател на таксиметровото сдружение. Той подчерта, че горивата са основен процент от разходите на транспортния бранш - таксита, автобуси, камиони. С тези цени ние не можем да си храним семействата и за това днес сме се събрали тук, допълни той.

Ще протестираме, докато ни чуят, заяви Биляна Мантарова, също таксиметров шофьор. 

Снимка: БТА

Превозвачите от Ямбол и Сливен също изразиха недоволството си. Десетки камиони и автобуси се събраха на пътен възел "Кабиле" - един от изходите на автомагистрала "Тракия". Те ще проведат протестно шествие. Превозвачите се отказаха от идеята си за блокада на магистралата след предупреждението на областното пътно управление за санкции.

Снимка: БТА

Автобуси не потеглят днес от автогарата в Смолян по линии към Пловдив и София, предаде БТА. Смолянски превозвачи се включват в националния протест. Градският транспорт в Смолян работи и графикът не е засегнат от протестните действия. Редица хора от селата в околностите обаче останаха без транспорт. 

В знак на протест са спрени до 17:00 часа автобусите към Пловдив, София и линиите към околните села, заявиха от най-големия автобусен превозвач в областта - "Рожен експрес". Останали без превоз пътници на автогарата се опитват да организират споделено пътуване.

По-рано спряха пътническите превози в област Хасково, работа спряха и транспортните фирми в Перник.

Спираме движението на колите ни по вътрешните линии - общинска, областна и републиканска транспортни схеми, съобщи в началото на протеста в 9:00 часа днес членът на Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи и собственик на най-голямата фирма за автобусни превози в Хасковска област -"Арда тур", Себахтин Исмаил.

Проявата ще бъде масова и допускам, че всички колеги ще се включат в нея, поясни Исмаил. Той допълни, че се обсъжда частично възстановяване на транспорта след края на днешните матури, което да позволи на учениците да се върнат по родните си места. След това обаче прекъсването на курсовете ще се възобнови до определения час 17:00.

След 9:30 часа се очаква и протест на товарни превозвачи на магистрала "Марица", близо до Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево".

Транспортните фирми, извършващи обществен превоз на територията на община Перник, спряха работа от 9:00 ч. днес до 17:00 ч., съобщи пред БТА Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи и собственик на една от транспортните фирми в Перник.

Тук функционират 12 транспортни фирми с над 100 превозни средства. Голяма част от тях ще се включат в протеста в София. Засега не се предвижда блокиране на кръстовища в региона, каза Милтенова. Няма да се изпълняват до 17:00 ч. възложените маршрутни разписания от общинската, областната, междуобластната и републиканската транспортни схеми.

Протестните действия са във връзка с тежката икономическа ситуация, в която се намират автобусните превозвачи, според тях. По думите им, това е вследствие на високите цени на горивата, невъзможността да заплащат трудовите възнаграждения на служителите, липсата на субсидиране на слабонаселените места, които не попадат в обхвата на Наредбата, също и увеличаването на цената на тол системата. 

Вчера след среща с министъра на транспорта Николай Събев кметът на София Йорданка Фандъкова заяви: "Днес имахме конструктивен разговор с министър Събев за подкрепа за градския транспорт на София с конкретен план. Още другата седмица започват експертните разговори между екипите на Столична община и Министерство на транспорта, като Столична община ще участва в разработването на национална транспортна схема със синхронизация на разписания на автобусния, градския транспорт и БДЖ".

Снимка: БТА

Министър Събев изрази надежда, че до края на юни ще са готови първите резултати и ще е ясен ангажиментът, който може да поеме за подкрепа при актуализацията на държавния бюджет.

Премиерът Кирил Петков разговаря във вторник повече от три часа с представители от транспортния бранш, в опит да се намери решение за проблемите в сектора. Управляващи и представители на превозвачите си стиснаха ръцете, но протестът остана като предупреждение за започване на реални действия от кабинета.

Част от бизнеса се отказа да протестира, тъй като държавата успя да постигне договорености с него по отношение на компенсациите за високите цени на тока.