Три големи протеста блокират София - на превозвачите, на таксиметровите шофьори и на тези от градския транспорт. 

В 8:00 ч. сутринта синдикалните организации на работещите в градския транспорт имат три сборни пункта - "Лъвов мост", Сточна гара и "Петте кьошета", след което в 9:30 ч. се отправят към Министерството на финансите и Министерския съвет. 

Протестиращи от Федерацията на транспортните работници на КТ "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България се събират на пл. "Лъвов мост".Точно в 8:00 протестиращите блокираха движението. Частично преминават само някои превозни средства на градския транспорт.

След малко повече от част протестиращите ще преминат по бул. "Кн. Мария Луиза", пл. "Независимост", ул. "Г. С. Раковски" до министерството на финансите (МФ), а после ще се оправят към сградата на Министерския съвет.

Снимка: БТА

Стачката е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!"

Протерстиращи от транспортните синдикати блокираха и пл."Сточна гара".

Вчера след среща с министъра на транспорта Николай Събев кметът на София Йорданка Фандъкова заяви :"Днес имахме конструктивен разговор с министър Събев за подкрепа за градския транспорт на София с конкретен план. Още другата седмица започват експертните разговори между екипите на Столична община и Министерство на транспорта, като Столична община ще участва в разработването на национална транспортна схема със синхронизация на разписания на автобусния, градския транспорт и БДЖ". Министър Събев изрази надежда, че до края на юни ще са готови първите резултати и ще е ясен ангажиментът, който може да поеме за подкрепа при актуализацията на държавния бюджет.

Работещи от "Столичен електротранспорт", ЕАД "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Център за градска мобилност" ЕАД се събраха на протест на кръстовище "Петте кьошета". Техните искания са за актуализация на бюджета, поради последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Протестиращите носеха български знамена и плакати, на които пишеше "Правителствата са временни, транспортът е вечен", "Без държавна помощ няма да има градски транспорт".

Протестиращите блокираха движението по кръстовището.

Вторият е на националния таксиметров синдикат. Той започва в 9:00 ч., със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път, и минава през централни булеварди като "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Александър Стамболийски", и приключва пред Министерския съвет.

Сборните пунктове на автомобилните и автобусните превозвачи са на входовете на София на автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Те се събират след 8:30 ч. и протестът им след това се насочва към центъра на града. 

Снимка: БТА

От транспортния бранш настояват да бъде отменено разширяването на толсистемата, намаляване акциза на горивата, възстановяване на помощи по отношение на енергоносителите заради високите цени на горивата. 

Снимка: БТА

Премиерът Кирил Петков разговаря повече от три часа с представители от транспортния бранш, в опит да се намери решение за проблемите в сектора. Управляващи и представители на превозвачите си стиснаха ръцете, но протестът остана като предупреждение за започване на реални действия от кабинета. 

От месеци пък градския транспорт изпитва затруднения с високите цени на енергоносителите и горивата, което изправя сектора пред изключително трудно състояние. Причина за недоволството им е и опасността да останат без заплати заради влошеното финансово положение на четирите транспортни дружества към Столичната община.

Таксиметровите шофьори искат мерки за намаляване на цените на горивата.

Протести ще има и в други градове на страната. Очаква се да бъдат блокирани и гранични пунктове. 

Част от бизнеса се отказа да протестира, тъй като държавата успя да постигне договорености с него по отношение на компенсациите за високите цени на тока.