Специалисти от университета в румънския град Сучава са идентифицирали нов вариант на коронавируса, вкючващ характеристики както на британския щам B1.1.7, така и на мутацията E484K, която според някои изследователи може да снижи ефикасността на ваксините, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на университета в Сучава.

Според същия източник, в лабораторията по молекулярна биология на румънския университет през последните две седмици е извършено секвениране на 91 проби от пациенти с Covid-19 от окръзите Сучава, Клуж, Яш, Тимиш и Ботошан. Потвърдени са 88 нови случая на заболяване с щама B.1.1.7, произхождащ от Великобритания, и 1 случай на щама B.1.1.7 + E484K. Тази биологична проба била взета от пациент в общинската болница в Сучава, който не е посещавал скоро Великобритания.

Към трите предизвикващи тревога варианти, произлизащи от Великобритания /линия B.1.1.7, име VOC202012/01/, ЮАР /линия B.1.351, име 501Y.V2 15/ и Бразилия /линия P.1, име P1/, британските специалисти от службата за обществено здраве в Англия добавиха през февруари нов вариант на вируса /B.1.1.7 + E484K/", се посочва в съобщението на университета.

Макар че количеството на потвърдените случаи с новия вариант B.1.1.7 + E484K засега е сравнително малък, основна загриженост предизвиква способността на вариантите, които съдържат и мутация E484K, да оказват по-ефективна устойчивост на антитела, породени от ваксините, и по този начин да намаляват тяхната ефикасност, посочват специалисти от университета.