Стотици близки и приятели, колеги и обществени личности изпратиха в последния му път в столичния храм "Света София" бившия социален министър Иван Нейков.  

Той си отиде внезапно на 31 юли на 68-годишна възраст.

Още снимки вижте тук >>> 

Сред присъстващите на опелото бяха настоящият социален министър Иванка Шалапатова, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Малинов, лидерът на СДС Румен Христов, председателят на БСК Добри Митрев, Васил Чобанов от БТПП, бившите премиери Иван Костов, Стефан Софиянски и Гълъб Донев (служебен министър-предсдедател) и др.

Иван Нейков беше председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Като министър на труда бе назначен през 1997 г. в служебния кабинет на Стефан Софиянски. След това остана начело на ведомството, вече преименувано на Министерство на труда и социалната политика, и в последвалото правителство на Иван Костов.

Бившият премиер Иван Костов

Снимка: БТА

Бившият премиер Стефан Софиянски

Снимка: БТА

През този период е ръководител на работната група по провеждане на пенсионната реформа и разработването на Кодекса по задължително обществено осигуряване. Ръководи и хармонизирането на българското трудово и социално законодателство със стандартите на Европейския съюз.

Нейков е автор на редица публикации в национални издания и издания на Международната организация на труда, свързани с различни аспекти на социалната политика, трудово право, колективни преговори и договаряне, трудови спорове, безопасни и здравословни условия на труд, индустриални отношения, социално осигуряванe, равенство на половете, квалификация и преквалификация.

Снимка: БТА

Настоящият социален министър Иванка Шалапатова

Снимка: БТА

Роден е в Хасково на 17 април 1955 г, по образование е юрист, специализирал трудово право и индустриални отношения.

Бил е и заместник-председател на КНСБ между 1992 и 1997 г.

Лидерът на СДС Румен Христов

Снимка: БТА

Снимка: БТА