Близки, приятели и колеги ще се сбогуват с Иван Нейков в четвъртък, в храма "Света София", съобщиха за БТА от семейството. Иван Нейков почина внезапно днес, на 68-годишна възраст.

Церемонията в храма "Света София" ще започне в 12:00 часа на 3 август.

Иван Нейков беше председател на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш министър на труда. Автор е на редица публикации в национални издания и издания на Международната организация на труда, свързани с различни аспекти на социалната политика, трудово право, колективни преговори и договаряне, трудови спорове, безопасни и здравословни условия на труд, индустриални отношения, социално осигуряванe, равенство на половете, квалификация и преквалификация.

Той е роден в Хасково на 17 април 1955 г, по образование е юрист, специализирал трудово право и индустриални отношения. Бил е заместник-председател на КНСБ между 1992 и 1997 г.

През февруари 1997 г. е назначен от президента Петър Стоянов за министър на труда и социалната политика в кабинета на Стефан Софиянски. Остава начело на министерството и в последвалото правителство на Иван Костов. През този период е ръководител на работната група по провеждане на пенсионната реформа и разработването на Кодекса по задължително обществено осигуряване. Ръководи и хармонизирането на българското трудово и социално законодателство със стандартите на Европейския съюз.