"Ние знаем за миналото на Даниел Хъл. Всеки човек има минало, но когато той е приел да бъде евангелист, явно се е променил и покаял" - това заяви пред Нова телевизия един от жителите на сливенския ромски квартал "Надежда" - Николай Демирев, за съдения за педофилия във Великобритания мъж, за когото се оказа се, че от години е пастор там.

Хъл е успял да избяга и да се спаси от правосъдието на Острова, но беше открит в кв. "Надежда" от разследващ журналист на Би Би Си. От четвъртък сутринта Хъл е в ареста на сливенската полиция. Той е задържан, първоначално за 24 часа, по подозрение, че е извършил блудствени действия и с деца в Сливен. Вече му е повдигнато обвинение за блудство с повече от две лица, за което имало доказателства, съобщиха от прокуратурата. Той бил обявен от британските власти за издирване още през 2016 година. След издаване на европейска заповед за арест, е бил екстрадиран от българските власти. Не е ясно как през 2018 г. той отново се оказва в България и поискал удостверение за пребиваване в страната. Получил го, защото гражданите на страни от ЕС имат такова право.

През 2018 г. Великобритания изпратила второ искане за връщане в страната, този път за данъчни престъпления. Българският съд обаче отказал да го предаде, защото престъплението не е достатъчно тежко.

"Живял съм с него 3 години, живея още с него. Служител съм в неговата църква. Искам да подчертая, че той не контактува само с деца в молитвения дом. Ние имаме събирания на всички в понеделник, сряда, петък и неделя", каза още Николай Демирев от ромската махала.

По думите му Хъл е помагал на много възрастни хора - през зимата им давал дърва и печки.

"Ние знаем откъде идват парите му. Той снима клипове със социално слаби хора, изпраща ги на спонсори и те му дават пари, които раздава на хората според нуждите им", каза още местният жител.

"Кварталът има над 30 000 жители. Досега няма никакви оплаквания от пастора. Аз също имам дъщеря на 12 години. Тя посещава неговото младежко събиране. Имайте предвид, че Хъл прави това, което българските учители в Сливен не правят - деца, които не могат да си кажат името на български, говорят на английски", добави Демирев.