Английски пастор Даниел Ериксон-Хъл е задържан след сигнали за блудствени действия с малолетни в ромския квартал "Надежда" в Сливен, съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Фокус".

Мъжът е задържан тази сутрин, срещу него е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура.

Прокуратурата ще иска и задържането му под стража за 72 часа.

По-рано стана ясно, че осъденият за педофилия англичанин се е спасил от британското правосъдие, като е станал пастор в ромската махала в Сливен.

Даниел Ериксон-Хъл от лондонския квартал "Плейстоу" е осъден на 15 месеца затвор за педофилия през 2017 г.  В излъчен филм по британската телевизия Би Би Си се вижда как журналистът Пол Кениън хваща на тясно издирваното лице и му задава неудобни въпроси. Пред камерата Хъл отрича да е педофил беглец, след което демонстративно обръща гръб на екипа.

По време на снимките на филма репортерът и екипът му срещат яростна съпротива от ромите в махалата, които ги замеряли с камъни.

"Този човек така дълбоко е обсебил ромите, че те го възприемат като техен брат и го защитават с всички сили", разказва журналистът.

Стийв Фицпатрик от Лондонската полиция заявява, че е "ужасен" от факта, че педофилът контактува необезпокояван с деца в България. "Съответните власти във Великобритания са информирани за случая, но засега липсва нужната ответна реакция", казва още полицаят.