Социалният министър Бисер Петков дойде лично при палатката на майките пред Народното събрание, за да им каже, че Законопроектът за хората с увреждания днес е утвърден от Министерски съвет. Така се изпълнява ангажиментът за приемане на законодателството за хората с увреждания, поет в Плана за действие, подписан на 9 октомври, отбеляза той.

Разписаните там дати до момента стриктно са спазени. В петък законопроектът ще бъде в Народното събрание и ще продължи неговото разглеждане, заедно със Закона за личната помощ. Законопроектът, утвърден днес от МС, е във вида, който беше подкрепен на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на който майките присъстваха, увери министър Бисер Петков.

Той съобщи на майките, че вчера беше публикуван за обществено обсъждане и законопроектът за социалните услуги. Това е друг ключов закон, на който те държат и участваха активно в работната група по изготвянето му. "Аз вярвам, че и този законопроект ще бъде до края на годината в Народното събрание", заяви министърът Петков. Той посочи, че веднага след заседанието на МС се е обадил и на омбудсмана Мая Манолова, както и на заместник-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова, за да ги информира, че са спазени сроковете.

"Надявам се това да възвърне доверието между нас", отбеляза Бисер Петков. Той изрази надежда, че и от Народното събрание ще бъдат спазени ангажиментите по гледането на законите, включително и това да бъдат гледани в пакет.

До палатката дойде майка, която разказа за проблем около ТЕЛК решението на детето й. Бисер Петков припомни, че има промяна в наредбата за медицинската експертиза, която вече действа, и при която се оценява само водещото заболяване, а при преценка второ или трето. Министърът отбеляза, че шест месеца след действието на наредбата ще бъде направен анализ на приложението й и необходими ли са промени. Бисер Петков припомни позицията на майките, че реформата трябва да се прави комплексно. Те от своя страна заявиха, че от март ще бъдат пред здравното министерство с искане за промяна.

Министерството на труда и социалната политика спази обещанието, от тук нататък "топката" е в Народното събрание, каза една от протестиращите майки Вера Иванова. Тя посочи, че другата сряда законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ трябва да минат на социална комисия. Майките ще присъстват на заседанията на комисията и ще следят всяка стъпка по приемане на законодателството.

Те заявиха, че са в готовност за протести по всяко време, ако не бъдат спазени обещанията. Палатките остават, докато минат двата закона на второ четене. Законопроектът за личната помощ е в Народното събрание от четири месеца, припомни Вера Иванова в отговор на въпрос ще вдигнат ли днес палатката.