Една от протестиращите майки на деца с увреждания, Вера Иванова, заяви, че е важно да се разговаря с министрите, които оглавяват ведомства, свързани с хората с увреждания. Тя обаче изрази скептицизъм за ефекта от срещата, която днес ще се проведе парламента:

"Тези разговори ги водим от месеци. Мина срокът. Резултат няма. Реформа няма. Ние вече сме на улицата и няма връщане назад. От Закона за хората с увреждания те в последния момент изкараха много от текстовете. Сега отново ще вкарват и изкарват.

Тази разигравка сме я гледали, тя не е за първи път. Това се случваше в тази работна група (към социалното министерство, свързана с разработката на закона - б.р.) в последните месеци непрекъснато. Нямаме нужда от срещи и преговори, искаме факти и да си свършат работата", каза Иванова, цитирана от БНР.

В 14 часа депутати от ГЕРБ организират в Народното събрание публична среща с представители на протестиращите родители на хора с увреждания.

Очаква се на срещата да бъде поставен въпросът как ще бъдат изхарчени допълнителните 150 милиона лева за хора с увреждания, които правителството обеща да бъдат добавени в бюджета за догодина.

Майките подновиха протестите на 2 октомври, след като срокът, който бяха дали за законодателно уреждане на проблемите им - 1 октомври, не беше спазен. Три проектозакона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, все още са на различен етап на готовност.