След 10 дни законът за хората с увреждания ще влезе в парламента. Властта и майките се разбраха за конкретни срокове. Има и осигурено финансиране. Това стана ясно след среща на майките на деца с увреждания със социалния министър Бисер Петков и финансовия министър Владислав Горанов.

Има съгласие как ще се разпределят средствата за месечна помощ за хората с увреждания. Дирекциите за социално подпомагане ще правят индивидуалната оценка за потребностите на конкретния човек с увреждане.

Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания, каза министър Петков.

"Той съдържа конкретни срокове за придвижване и приемане на проекта на Закона за хора с увреждания от Народното събрание. Ангажиментите, които се поемат в случая от министъра на труда на социалната политика са на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания да се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври да бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в МС и на 19 октомври да бъде в Народното събрание", уточни социалният министър.

"Втората принципна позиция, около която се обединихме е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Знаете, че има внесен законопроект за личната помощ в НС още през месец юни", допълни той. „

По думите му третата стъпка в този план за действие е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на м. декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.

"Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 млн. лева допълнително в бюджета за политиките за хората с увреждания. В плана за действие е разписано и как ще става финансирането по 2-та закона. Ще се използва наличния финансов ресурс по Закона за интеграция на хората с увреждания и увеличението от 150 млн. лева за 2019 година като същевременно е предвидено част от средствата, които се формират сега, да се вземат в случаите, в които човекът с увреждане кандидатства за отпускане на лична помощ", обясни още министър Петков.

Имаше натрупано недоверие, заяви финансовият министър Владислав Горанов и показа подписания документ. Осигурен е финансов ресурс от 150 млн. лв. допълнително за договорените мерки, стана ясно от думите му.

А иначе властта мисли как майките да не протестират и по Коледа. Не искаме да приемаме днешното споразумение като отстъпление от наша или от тяхна страна, каза Горанов.

Ако по наша вина залегналите ангажименти на изпълнителната власт и на най-голямата партия в управляващата коалиция бъдат нарушени, ще търпим справедливия гняв на тези, които са застанали до нас, че сме нарушили предварително поети ангажименти, допълни министърът. ,

"Ще положим всички усилия и смятаме, че е в нашите възможности различните представители на хората с увреждания да не бъдат подведени", заяви той.

"Недоверието трябваше да бъде преодоляно по някакъв начин. Днешното разбиране, материализирано под формата на План за действие за приемане на законодателство дава първа отправна точка за начина, по който можем да структурираме нашата работа до средата на декември 2018 година", коментира финансовият министър.

Най-накрая бяха поети конкретни ангажименти, доволна е Мая Манолова. Ще стоя до майките на протеста до край, закани се омбудсманът. Преди седмица именно Манолова атакува кабинета, обвинявайки го, че е "опоскал" проектозакона и е оставил единствено 150 млн. лева в него.

Въпреки споразумението майките са категорични - ще протестират, докато законодателните мерки не станат факт.